Premiere Pro: Adobe uvodi vještačku inteligenciju u uređivanje videa

Uređivanje videa jednostavnim kopiranjem i ljepljenjem teksta, automatska kolor korekcija na  više kamera… Tokom NAB Show 2023 (sajam Nacionalnog udruženja emitera), Adobe je predstavio nove karakteristike bazirane na vještačkoj inteligenciji za svoje vodeće proizvode Premiere Pro i After Effects. U programu sajma su bile funkcije koje podržava Adobe Sensei-eva vještačka inteligencija.

Uređivanje videa po tekstu

Jedna od najupečatljivijih novih karakteristika je nedvosmisleno jednostavno kopiranje i lijepljenje videa. Vaše video sekvence analizira Adobe Sensei vještačka inteligencija koja uradi transkripciju videa u tekst. Nakon što su završeni ovi koraci, uređivanje videa se može izvršiti iz generisanog teksta. Konkretno, softver može lako povezati riječi sa video sekvencama i stoga pomjeriti navedene sekvence prema lokaciji riječi u skripti.

© Adobe

Ovo bi trebalo omogućiti onima koji nisu upoznati s klasičnim alatima za uređivanje da preurede sekvence u nekoliko trenutaka. Ovo je tehnika koja bi trebala uštedjeti dragocjeno vrijeme za prethodno uređivanje preciznije montaže, koja se radi ručno.Automatska kolorimetrija

U kalibraciju se miješa i vještačka inteligencija. Može se koristiti za standardizaciju kolorimetrijskog prikazivanja između video sekvenci koje dolaze iz nekoliko različitih video izvora. Za to će softver koristiti logaritamski sistem detekcije boja (Log Color Detection) i uspostaviti vezu između različitih sekvenci, bilo da su snimljene u HDR ili SDR. Ova funkcionalnost, ako se pokaže vrijednom, trebala bi omogućiti urednicima da više ne koriste poznate tabele traženja (LUT: Look Up Table) kako bi se osigurala standardizacija produkcije. Ove dvije važne nove karakteristike upotpunjuju već značajan arsenal kompanije Adobe u pogledu integracije vještačke inteligencije u njegov softver. Première Pro već ima efikasne alate kao što je prilagođavanje dužine zvučnog zapisa video sekvenci, automatsko otkrivanje tačaka montaže u videu ili praćenje subjekta kroz video sekvencu.

Adobe ulaže velika sredstva u ove alate za „duboko učenje“, kao što je Firefly, rješenje za generisanje slika iz teksta uz sve alate za uređivanje koji su specifični za Photoshop editor.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s