Novi Fuji X-S20

Fujifilm je najavio X-S20, mnogo moćniju i malo skuplju kameru od svog prethodnika koja dobija značajna poboljšanja performansi zahvaljujući novom procesoru.
X-S20 je zaista kamera iz snova za sve kreatore sadržaja koji žele da svoje fotografije i video zapise podignu na viši nivo, ali posebno za one koji dokumentuju svoje živote , putuju svijetom ili prenose svoje priče putem interneta.Fujifilm X-S20 kombinuje isti senzor sa novim procesorom
X-S20 koristi istu četvrtu generaciju X -Trans CMOS 4 senzor slike kao Fujifilm X-S10. Senzor slike od 26 megapiksela nudi izvorni ISO raspon od 160-12.800 i proširuje se na 80-51.200.
Uključivanje X procesora 5, koji je prvi put viđen u Fujifilm X-H2S kameri prošle godine, dramatično poboljšava performanse X-S20 i podstiče mnoge nadogradnje i poboljšanja kamere u odnosu na prethodu.
S novom procesorskom snagom koju nudi nadograđeni X procesor 5, X-S20 može snimiti više od 1.000 JPEG ili komprimiranih RAW slika kada se koristi mehanički zatvarač (osam kadrova u sekundi), u poređenju sa baferom X-S10 od 105 JPEG kadrova i 23 kompresovana RAW okvira — velika nadogradnja. Kada snimate nekompresovane RAW slike, X-S20 nudi bafer od 35 kadrova, u odnosu na 18 snimaka.

Performanse su znatno bolje kada se koristi elektronski zatvarač pri 20 sličica u sekundi, koji nudi datoteku slike u punoj veličini. X-S20 može snimiti 256 JPEG-ova ovom brzinom, 79 kompresovanih RAW-a i 28 nekomprimiranih RAW-ova. X-S10 snima 32, 17 i 17 kadrova na tim postavkama slike, respektivno.

Sistem stabilizacije slike u kućištu sa pet osa (IBIS) kamere je također bolji zahvaljujući poboljšanom procesoru. Dok je X-S10 obećavao do šest koraka korekcije podrhtavanja, X-S20 povećava tu ocjenu na impresivnih sedam koraka.

Autofokus

X-S20 uključuje AF za detekciju subjekta, funkciju koja nije uključena u X-S10.
X-S20 može automatski otkriti i pratiti subjekte ljudskog lica/oka, životinja, ptica, insekata, automobila, bicikla, aviona, dronova i vozova. Insekti i dron su novi dodaci. Još jedna nova karakteristika je da X-S20 može automatski mijenjati subjekte u « Auto » načinu rada, koji se može odabrati pomoću točkića za odabir načina rada fotoaparata. Iako nije vezana za AF, još jedna nova karakteristika u « Auto » načinu rada je mogućnost da kamera automatski prelazi između popularnih Fujifilmovih simulacija filma.

X-S20 Video karakteristike : Velika poboljšanja

Sa svojom povećanom procesorskom snagom, X-S20 može interno snimati 6.2K/30p 4 :2 :2 10-bitni open gate video, zajedno sa DCI4K/60p, 1080/240p i 1080/60p (Long Play) načinima snimanja.
Audio :
MOV : 2-kanalni 24-bitni 48 kHz LPCM audio
Kada eksterno snima preko HDMI-ja, X-S20 može snimati 12-bitni Apple ProRes i Blackmagic RAW video pri 6.2K/30p i 5.2K/30p.

X-S20 uključuje F-Log2, koji obećava 13 i više zaustavljanja dinamičkog raspona. Ovo je jednokratno poboljšanje u odnosu na verziju F-Log koja je dostupna u X-S10.
X-S20 uključuje novi “Vlog” način rada. On inegriše funkcije specifične za vlogovanje : samookidač, prepoznavanje lica/oka, način fokusa s prioritetom proizvoda, IS način rada, snimanje velikom brzinom i opcije režima defokusiranja u pozadini.

Režim prioriteta onemogućava autofokus za detekciju lica/oka, dok režim defokusiranja pozadine otvara otvor blende pričvršćenog objektiva kako bi pružio više zamućenja pozadine.

X-S20 također uključuje HVC/UAC podršku kako bi se omogućilo kameri da djeluje kao web kamera bez posebne aplikacije. Korisnici priključuju kameru na svoj kompjuter i ona djeluje kao izvor web kamere u popularnim aplikacijama za video konferencije.

U poređenju sa X-S10, video karakteristike X-S20 su mnogo robusnije. Nove i poboljšane performanse uključuju rezoluciju od 6,2K, maksimalnu brzinu prijenosa od 360Mbps koja je skoro dvostruko veća nego kod X-S10, 4 :2 :2 interno snimanje, 12-bitni RAW izlaz preko HDMI-ja i F-Log2.
X-S20 takođe nudi produženo neprekidno snimanja zahvaljujući opcionom dodatku ventilatora za hlađenje. Kada koristite ventilator, 6,2K video može se snimati skoro 80 minuta na sobnoj temperaturi. To je više nego duplo više od onoga što je moguće bez ventilatora. Ima samo jedan ulaz ta SD karticu.
Ukupne dimenzije kamere (širina x visina x dubina) su 127,7 x 85,1 x 65,4 milimetara, a X-S20 je težak 491 grama sa umetnutom baterijom i memorijskom karticom.


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s