Uskoro novi Nikon Z8

Nikon je najavio Z8, kameru punog formata bez ogledala koja je u osnovi identična Z9, ali u manjem obliku. Nikon ga takođe pozicionira kao “pravog nasljednika” D850.

Z8 pokreću iste unutrašnje komponente koje Z9 čine tako impresivnom kamerom. Sadrži Nikonov EXPEED 7 mehanizam za obradu slike u kombinaciji sa naslaganim senzorom punog formata od 45,7 megapiksela sa stražnjim osvjetljenjem (BSI) sa super brzom brzinom skeniranja koja je omogućila potpuno uklanjanje fizičkog mehaničkog zatvarača.

Nikon kaže da ova konfiguracija omogućava da snima potpuno nečujno i bez Rolling Shutera. Z8 može interno snimati 12-bitni RAW video u različitim formatima i brzinom kadrova.

Sistem autofokusiranja je takođe u osnovi identičan, sa jedinom izmjenom što se Z8 isporučuje sa funkcijom praćenja aviona. Sve u svemu, Nikon ga naziva najmoćnijim i najpreciznijim sistemom autofokusa koji je napravio, a koji je razvijen uz tehnologiju dubokog učenja (Deep learning). Kompanija kaže da fokus odmah reaguje i pouzdan je, a nudi niz funkcija od potpuno automatskog fokusiranja područja, Nikon 3D praćenja i potpuno prilagodljivog AF širokog područja.

Dobar za fotografiju

Nikon kaže da kombinacija senzora od 45,7 megapiksela i sistema za obradu slike EXPEED omogućava da prikaže izuzetne boje, dinamički opseg i ukupni kvalitet slike i da je u stanju da izvrši proračune velikom brzinom do 120 ciklusa, čak i pri slabom osvetljenju, uz minimalnu šuma.

Z8 također može snimati u 10-bitnoj HEIF datoteci, za koju Nikon kaže da je superiorniji format datoteke od JPEG-a koji je približno jednake veličine datoteke, ali sa oko milijardu boja više.

Za RAW formate, Z8 može snimati u Nikonovom visokoefikasnom RAW formatu, a ima i novu HLG RAW opciju za korištenje „na kompatibilnim uređajima“.

Nikon kaže da Z8 ima karakteristike napravljene posebno za fotografe portreta, uključujući funkciju „Portrait Impression Balance“ za koju kompanija kaže da omogućava preciznu kontrolu tačnosti boje kože. Također ima novu funkciju omekšavanja kože i poboljšani balans bijele boje.

Za akciju snimanja, Z8 ima brzine rafalnog snimanja koje daju 20 kadrova u sekundi kada snimate RAW i JPEG u punoj rezoluciji, 30 kadrova u sekundi pri snimanju JPEG u punoj rezoluciji i 50 kadrova u sekundi pri snimanju kropovanog JPEG formata DX. Z8 takođe može da snima do 120 kadrova u sekundi u JPEG-ovima od 11 megapiksela uz brzo snimanje kadrova. Z8 takođe nudi snimanje prije otpuštanja koje pokreće svoj bafer prije nego što se zatvarač potpuno pritisne.

Namjenjen i za video

Z8 nije samo foto kamera, to je veoma moćan alat za kreiranje video zapisa. Kao što je spomenuto, Nikon mu je dao mogućnost snimanja 8K pri 50 sličica u sekundi u N-RAW-u, kao i “ekspanzivne” opcije snimanja 4K u rasponu od 24p i 25p 422, pa sve do 120p sa zvukom.Može snimiti do oko 125 minuta u 4K pri 50p i do 90 minuta u 8K pri 25p. I naravno, Z8 može snimiti 12-bitni RAW snimak kao ProRes RAW 4K60p ili do 8K50p u N-RAW.

N-RAW, Nikonov RAW video format, je otprilike 50% manja datoteka i također kreira proxy datoteku od 1080p dizajniranu da olakša uređivanje. Nikon kaže da snimanje RAW snimaka omogućava najviše slikovnih podataka i najveću brzinu prijenosa za maksimalan domet i fleksibilnost.

Za još veću širinu u boji, snimci se takođe mogu interno snimiti u 10-bitnom ProRes 4:2:2 HQ. Druge opcije profila dostupne su u kameri, uključujući poboljšani N-Log, HLG kao i ravni profil boja koji se lako može mijenjati.

Što se tiče hardvera, Z8 ima dva USB-C porta koji su namijenjeni punjenju (PD ili Power Delivery) i komunikaciji za dodatnu opremu. Kamera takođe, zahvalno, uključuje HDMI port pune veličine.

Osim toga, sva ažuriranja koja su stigla na Z9 u masovnom ažuriranju firmvera prošle godine prisutna su u Z8 prilikom lansiranja, uključujući funkciju zumiranja visoke rezolucije za 4K, visoko vidljiv crveni indikator REC okvira, fokus peaking, zebre,waveform, mogućnost linearnog fokusa na mnogim NIKkor Z objektivima, fina ISO kontrola, prilagodljivo praćenje brzine AF, sinhronizacija vremenskog koda i 24-bitni stereo zvuk.

Jaka konstrukcija

Nikon predstavlja Z8 kao profesionalnu kameru i kao takava mora imati robustan kvalitet izrade. Iako nije baš Z9, Nikon je kameru u potpunosti zatvorio i zapečatio na takav način da kaže da premašuje izdržljivost D850. Može da radi do -10 stepeni Celzijusa, a materijali od kojih je napravljen uključuju novi kompozit karbonskih vlakana i leguru magnezijuma, za koje Nikon kaže da se koriste u konstrukciji za smanjenje težine i povećanje izdržljivosti.

„Da bi bio otporan na prašini, optički filter uključuje dvostruki premaz za odbijanje prašine ispred senzora, uz štit senzora koji štiti senzor kada je fotoaparat isključen“, kaže Nikon. „Z8 olakšava snimanje u uslovima slabog osvetljenja, sa osvetljenim dugmadima, opcijom tople boje ekrana, niskim podešavanjem osvetljenosti tražila i Starlight View-om koji omogućava fokusiranje do -9 EV.”

Z8 se razlikuje od Z9 kada je u pitanju podrška za memorijske kartice. Z8 ima jedan ulaz CFexpress tipa B, ali zamjenjuje rezervnu kopiju s ulazom za SD karticu.

Za one koji vole opciju ručke za bateriju, Z8 će adaptira MB-N12 ručku. Nikon kaže da je rukohvat otporan i na vremenske prilike na istom nivou kao i kamera i omogućava zamjenu baterija u jako toplom vremenu.

Fotoaparata je zajedno sa baterijom Težak 910g

Cijena oko 3500 EUR bez objektiva

45.7MP FX-Format Stacked CMOS Sezor Lagan dizajn, 30% manji od Z9
8.3K 50p N-RAW 4.1K 50p ProRes RAW 4:2:2 10-Bit
8K30p i 4K120p video, 10-bitni interni
Do 20 fps Raw, 25 fps JPEG snimanje
AF sa 493 tačke, detekcija subjekta zasnovana na AI
Pravo tražilo uživo bez zamračenja
3,2” LCD sa nagibnim ekranom osetljivim na dodir sa 4 ose
CFx tip B i ulazi za SD memorijske kartice
5 GHz Wi-Fi i Bluetooth

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s