Foto i video recenzija Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung je najavio i izbacio, a  mi smo imali priliku i da se u ovih nekoliko dana uvjerimo da smo u rukama imali i isprobali fenomenalni S23 Ultra mobilni telefon. Zahvaljujemo se Represent Communications na povjerenju i ustupanju ovog telefona. Kao i uvijek, fokusirali smo se na foto i video sposobnosti kojih ovaj telefon ima pregršt.

Čvrst, lijep i bez kičastih detalja ovaj gospodski telefon je koristan pratilac u različitim prilikama, od svakodnevnih do poslovnih. Samsung S23 Ultra je telefon, kompjuter, notes, fotoaparat i kamera. Olovka S pen pojednostavljuje rad, a može da bude i neka vrsta daljinskog upravljača koji pokreće aplikacije ili fotografije u njemu. Ima sve ono što treba u savremenom životu. S23 Ultra košta oko 2900 KM 12GB RAM i 512 GB.  Ko može da ga priušti sigurno neće biti razočaran.

Vrhunska kamera sa 200 MP  f/1.7, 24mm (široka), 1/1.3”, 0.6µm  je ono što ovaj telefon definitivno stavlja u rang među najbolje, ako ne i najboljih telefona na tržištu. Režim slike od 50 MP je jako dobar i nivo detalja je izvanredan. Kvalitet slike i detalja koje ova kamera pruža uz dodatnu softversku AI obradu, čak i prilikom zumiranja, su jako dobri. Na ekranu koji je veličine 6.8″ (3088 x 1440), Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 500 ppi, do 1750 niti, Gorilla Victus 2 staklo sve ove fotografije i video zapisi izgledaju predivno.

200MP renovirana stanica Bistrik u Sarajevu

Ako želite da dobijete odlične fotografije, koje možete čak i da izradite na formatu A3 ili možda i većem, savjetujem vam da koristite kameru od 200 MP ili danju onu od 50 MP. Prilikom snimanja u dnevnim uslovima  ova dva moda su neprikosnovena, a u noćnim uslovima fotografija ostaje oštra, ali  ponekad po mom mišljenu pomalo presvjetla.

  • (kada kliknete na fotografiju ispod nje u detaljima imate opciju da je učitate u punoj večini)

U telefonu uvijek možete da se malo poigrate sa opcijama korekcije slike i da dobijete fotografiju kakvu vi želite ili da pokušate da to uradite putem odličnog profesionalnog moda sa 50MP u kojem možete podesiti apsolutno sve što želite. Takođe, ovaj novi model ima opciju Expert RAW sa kojom u 50MP napravite sirovu fotografiju koju pošaljete direktno u Lightroom obradu i tamo se sa istom poigravate  kako želite. Ako spuštate shuter u Pro modu ili Expert RAW savjetujem vas da snimate sa nekim malim stalkom da bi mogli dobiti oštru fotografiju bez mutnih i razlivenih detalja (osim onih koje želite postići upravo spuštanjem shutera) .

Kao i obično, tu je 12 MP ultraširoka kamera, 10 MP teleobjektiv sa x3 uvećanjem, kao i 10 MP x10 telefoto objektiv koji daje nevjerovatno dobru fotografiju i noću i danju.

Za one koji vole da fotkaju hranu ima izuzeno dobra foto opcija “hrana” koja izuzetno dobro radi, Boja, detalj, kontrast su jako dobro podešeni i po mom mišljenu takva vrsta fotografije urađena ovim telefonom otvara apetit.

Selfi kamera sada ima 12 MP, f/2.2, 26mm (široka), Dual Pixel PDAF sa opcijom fokusa koji je jako dobar i koji precizno drži oštro i stabilno ono što snima. Video može da snima u 4K30/60fps, 1080p30fps i kao i za prošli model ova kamera daje jako dobre rezultate.

Video koji snimate zadnjim kamerama ima jako dobru stabilizaciju slike koja je aktivna od FHD do 8K, kao i super stabilizacija koja se može aktivirati u ovom modelu čak za snimanje videa u 4K 60 fps, ali ustvari taj 4K video postaje 2K video rezolucije 2560 x1440, ali opet mnogo bolje nego da je ostao samo na FHD videu kao prošli modeli,

Generalno, korisnici u zadnje vrijeme najviše snimaju u 4K 30 fps, pa smo i mi izdvojili nekoliko sekundi snimaka danju i noću. Koristili smo različite kamere i definitivno ona sa kojom će te dobiti najbolji rezultat je široka kamera, mada i dalje ostajem zapanjen kalitetom slike, to jest videa koju daje telefoto kamera x10 uvećanje.

Snimci u 8K su oštri, kvalitetni, ali težina fajlova i otežana obrada umanjuju korisnost. Samsung S 23 Ultra ima odličan profesionalni video mod. Možda malo komplikovan za amatere, ali ne i za one koji se ozbiljnije bave videom.

Kao i na prošlom modelu imate opciju sa tri pozicije mikrofona, koje možete da koristite u različitim uslovima snimanja. Naravno, idealno bi bilo da koristite eksterni snimač ili mikrofon bubicu, ali za one koji to nemaju ova opcija sa tri mikrofonske pozicije može da bude zadovoljavajuća.

Kvalitet fotografije i videa je u svjetlu, objektivu, senzoru, codecima,ekstenzijama, post obradi i vještini korisnika. Ono što Samsung S23 Ultra pruža je vjerovatno maksimum koji jedan mobilni telefon može da pruži, a to što pruža je odlično.