Sony bi uskoro mogao lansirati novu kameru bez ogledala za napredne amatere

Sony je sada uz Canon kao jedan od najvećih svjetskih brendova fotoaparata bez ogledala, ali je posljednjih godina na čudan način ignorisai jednu važnu osobu – fotografa amatera. Prema nezvaničnim najavama, to će se promijeniti u narednih nekoliko mjeseci lansiranjem nove APS-C kamere.

Obično pouzdana stranica –  Sony Alpha Rumors navodi da im je “pouzdani izvor rekao da definitivno dolazi nova APS-C E-mount kamera neposredno prije ili najkasnije početkom ljeta”. To znači da bismo trebali vidjeti da “novi high-end model” stiže negdje prije jula.

Iako su daljnji detalji oskudni, očigledno postoje dva moguća kandidata za ovaj novi model – Sony A6700 (koji bi zamijenio stari Sony A6600) ili skuplji Sony A7000 koji bi mogao biti “beba” verzija Sony A1 vodećeg modela.

Za fotografe koji godinama čekaju na Sony APS-C fotoaparat bila bi ovo sjajna vijest. Posljednji put kada je Sony izdao kameru prilagođenu amaterima a namijenjenu fotografima, a ne snimateljima, bio je u septembru 2019. To znači da ga Sony fanovi čekaju skoro četiri godine, tokom kojih su mnogi, razumljivo, prešli na najbolje kamere bez ogledala kompanije Canon ili Fujifilm.

Sony je svakako bio zauzet lansiranjem novih kamera u posljednjih godinu dana. Vidjeli smo Sony A7R V, Sony ZV-1F, Sony FX30 i Sony A7 IV, zajedno s nekoliko novih objektiva za full-frame i APS- C kamere. Ali novo foto-centrično APS-C kućište sa najnovijim autofokusom, menijima, stabilizacijom slike i tehnologijom baterije bilo je očigledan propust – sve do ove godine, čini se.

Iako su u ovoj fazi samo nezvanične najave, pouzdani izvori sugerišu da bi svaki obični fotograf s kolekcijom E-mount objektiva  ili bilo koji amater fotograf koji želi kupiti novu kameru trebalo da sačeka narednih nekoliko mjeseci i vidi koje će APS-C novitete Sony konačno isporučiti.

Višegodišnje čekanje se bliži kraju

Kamere sa APS-C senzorima tradicionalno favorizuju ulični fotografi, fotografi pejzaža ili svi oni koji ne mogu da private cijenu fotoaparata punog formata. Upravo bi Sony A6700 ili A7000 mogli biti dopadljivi gore navedenoj ciljnoj grupi. Zašto je onda Sony čekao tako dugo na njihovo lansiranje?

Iako se čini kao čudan propust, vjerovatno je to praktičan odgovor na velike promjene u industriji kamera. Kako su najbolji telefoni s kamerom počeli dostizati visine koje jednostavno nisu bile moguće prije nekoliko godina, potražnja za jeftinijim foto-centričnim kamerama je umanjena.

U međuvremenu, ogroman rast za proizvođače kamera bio je u pružanju najboljih YouTube kamera za sverastuću populaciju kreatora. Na to se Sony fokusirao sa Sony FX30 (APS-C video kamera) i posebno svojom ZV serijom kamera za vlogere i one koji uče video.

Dobra vijest za fotografe koji favorizuju Sony ili već imaju E-mount objektive je da ih Sony nije u potpunosti napustio. Umjesto toga, čini se da je Sony jednostavno dao prioritet svojim modelima za video i full-frame, što znači da bismo konačno uskoro mogli vidjeti vrhunski autofokus kompanije (i druga iznenađenja) na APS-C kameru prilagođenu fotografima,