SAD bi uništile tajvanske fabrike čipova u slučaju kineske invazije

Sjedinjene Američke Države bi po riječima bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Donalda Trampa uništile tajvansku sofisticiranu industriju poluprovodnika (fabrike čipova), prije nego da dozvole da ona padne u ruke Kine u slučaju njene invazije ovog ostrva.

“SAD i njihovi saveznici nikada neće dozvoliti da te fabrike padnu u kineske ruke”, rekao je Robert O’Brajen za Semafor.com tokom Globalnog bezbjednosnog foruma organizovanog u Soufan centru u Dohi, glavnom gradu Katara. Značajan broj najnaprednijih čipova na svijetu se proizvodi u tajvanskim pogonima kompanije TSMC.

“Preuzimanje kontrole nad ovim fabrikama bi od Kine napravilo ekvivalent u industriji čipova onoga što je OPEC (organizacija zemalja izvoznica nafte koju sačinjavaju Alžir, Indonezija, Irak, Iran, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela) za proizvodnju nafte i praktično im omogućilo da kontrolišu svjetsku ekonomiju”, rekao je O’Brajen.

On je povukao paralelu sa događajem sa početka Drugog svjetskog rata kada je Britanija uništila cijenjenu francusku pomorsku flotu nakon što su Francuzi potpisali kapitulaciju pred nacističkom Njemačkom. Tom prilikom je ubijeno preko 1000 mornara, a za Vinstona Čerčila, koji je volio Francusku, je to bila najteža odluka koju je morao da sprovede do tada.

Ovo nije prvi put da se ideja o uništenju tajvanske industrije umjesto njenog prepuštanja Kini pojavljuje u javnosti. 2021. godine je u Army War College časopisu objavljen rad u kome je iznešena tvrdnja da bi sam Tajvan trebao da priprijeti sabotažom svojih fabrika, kako bi se Peking odvratio od pokušaja invazije. Tajvanski predstavnici su tada izjavili da nema potrebe za time, jer Kina ne bi bila u stanju da operiše fabrikama nakon njihovog preuzimanja, nagovještavajući da možda postoji neki mehanizam koji to sprečava.

“Čak i ako se Kina domogne zlatne koke, ona neće nositi zlatna jaja”, rekao je Čen Ming-tong, glavni direktor tajvanskog bezbjednosnog biroa proteklog oktobra.

Izvor: Benchmark,rs