Mlađe generacije ne umiju da koriste štampače, skenere i starije desktop računare

Svaka generacija odrasta uz drugačiju tehnologiju. Neke uz radio i crno-bijeli TV, neke uz telefone na preklop, a mlađe generacije uz virtuelnu realnost i konzole.
Prema istraživanju kompanije Dell, više od jedne trećine mlađe generacije radnika (18 do 26 godina) ima utisak da ih škola nije dovoljno pripremila za svoje karijere, bar u pogledu poznavanja tehnologija. Čak 56% njih kaže da imaju samo osnovno ili slabije znanje kada su u pitanju digitalne vještine.

Dok je popularna slika o mladim ljudima takva da oni veoma dobro poznaju digitalni svijet i način na koji tehnologija radi, djeluje da je u pitanju vrlo uzak stereotip, piše PCGamer. Mlađe generacije koje su odrasle uz aplikacije na svojim telefonima i laptopove, neće se samo probuditi sa znanjem kako rade skener, štampač ili desktop računar u kancelariji. Neki od njih će na poslu čudno gledati i na mašine kao što je faks, jer zašto bi bilo ko od njih znao tako nešto?

Štampači i skeneri kao relikvije

Većina mladih će na štampač gledati kao na relikviju nekog prošlog vremena. Moderna vremena su mlađe generacije navikle na jednostavan pristup tehnologiji. Primjera radi, ukoliko mlađim kolegama pošaljete pozivnicu za Teams ili Google Meet sastanak, većina će vas pitati gdje je link, iako se on nalazi u samoj pozivnici, prosto zato što to nije toliko očigledno.
Sve popularne stvari modernog doba od vas ne zahtjevaju predznanje: za Instagram i TikTok vam treba od tri do pet sekundi, bez potrebe da čitate knjigu sa uputstvima, koje su bile standardni dio paketa kada ste, na primer, kupovali štampač ili skener.

Profesori na fakultetima prijavljivali su bizarne situacije poput one da studenti ne znaju šta su fajlovi i folderi, zbog pojednostavljenog sistema upravljanja podacima na telefonima, Apple uređaja i modernih pretraživača. Ne treba mnogo da vam pričamo dalje od toga da su jednostavne prečice na tastaturi i dalje previše kompleksna stvar za mlađe generacije: Crtl+Backspace za brisanje cijele riječi, Ctrl+lijevo/desno za preskakanje po jedne riječi, Ctrl+Shift+lijevo/desno za selekciju cijele riječi…

Brzo uče

Sa druge strane pozitivno je to što mlađe generacije imaju prednost kada je u pitanju rad sa kancelarijskim računarom, čak i sa eksternim hardverom i nepoznatim interfejsom. Generacija Z će lako savladati softver koji nije prije koristila, jer je radila slične stvari cijeli svoj život. Oni su učeni da rade po sistemu pokušaja i učenja na greškama. Možda nisu kao svoje starije kolege kojima je Excel jedan od osnovih alata, čije se znanje podrazumjeva, ali zato brzo uče, rekao je za Guardian Stiv Benč, koji vodi korporativne radionice o generacijskim razlikama.

Izvor:Benchmark.rs

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s