Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ puni bateriju za manje od 5 minuta

Tehnologije punjenja baterija postaju sve impresivnije iz dana u dan. Čini se da su proizvođači udarili u zid kada je u pitanju kapacitet baterije, pa su sada sve snage usmjerene ka brzim punjačima. Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ je prikazan u postu sa punjačem od 300 W kako puni bateriju do 50% za 2 minuta i do 100% za manje od pet minuta.
Za sve one koji će odmahnuti glavom i reći da će takvim punjenjem baterije da izdrže dvije godine dok im kapacitet ne padne na 50%, podsjetićemo vas na Realme GT3 prezentaciju od juče na kojoj je posebno naglašeno da je briga o životnom vijeku baterije ključan faktor.

U slučaju GT3, garantovano je čak 1600 ciklusa punjenja prije nego što baterija izgubi više od 80% kapaciteta ako se svaki put puni maksimalnom snagom, što znači skoro tri godine ako telefon punite dvaput dnevno, odnosno malo manje od oko pet godina ako telefon punite jednom dnevno.

Impresivni Redmi Note 12 Pro+

U postu na Weibo mreži Xiaomi je prikazao blago modifikovanu verziju Redmi Note 12 Pro+ telefona sa baterijom od 4.100 umjesto 4.300 mAh, vjerovatno da bi se punjenje završilo ispod 5 minuta. Da nas ne shvatite pogrešno, i ovo je podjednako impresivno. U pitanju je vrijeme za koje vam se zagrije tiganj i umutite jaja za kajganu. Taman da ga skinete sa punjača prije nego što krene spremanje doručka.

Xiaomi napominje da je u pitanju GaN punjač snage 300 W, ali se u snimku vidi da on ne prebacuje 290 W, što je podjednako impresivno, jer znači da još uvijek ima malo snage u rezervi. Prethodni rekord ove kompanije je bio sa istim telefonom i punjačem od 240 W, kada je punjenje od 0 do 100% postignuto za cijelih 9 minuta.

Konkurencija

Kao što smo pomenuli, prvi konkurent je kompanija Realme sa svojim GT3 modelom koji se puni za manje od 9 minuta, a OnePlus (Oppo), iako sa nepostojećim prisustvom na našem tržištu i dalje podržava brzo punjenje i najavljuje napredak na ovom polju. Sa druge strane, čini se da najveće igrače Samsung i Apple uopšte ne interesuje punjenje snagom većom od 45 W, pa će biti zanimljivo dokle će i ove kompanije svojim imenom moći da odolijevaju globalnim trendovima u mobilnoj industriji. Još uvijek nije poznato da li će se Redmi Note 12 Pro+ kompanije Xiaomi ikada pojaviti u prodaji sa ovim punjačem, ali je svakako interesantno vidjeti da velike kompanije ozbiljno rade na unaprjeđenju svojih uređaja, i to vrijedno i da već sa narednim generacijama možemo da očekujemo vrlo zanimljive stvari.

Izvor: benchmark.rs