Yosuke Yamane, izvršni direktor, nagovještava da bi prva Lumix MFT kamera sa faznom detekcijom mogla biti objavljena uskoro!

Francuski časopis Phototrend intervjuisao je Yosukea Yamanea, direktora odjela za fotografiju u Panasonic Corp, koji je dao nekoliko zanimljivih informacija. Prvo su ga pitali hoće li se detekcija faze implementirati na buduće FF i MFT kamere.

“Razmotrićemo dodavanje AF detekcije faze našim kamerama u zavisnosti od karakteristika modela, ne samo za kamere punog formata, već i za Micro Four Thirds. I u vezi sa ovom posljednjom tačkom, pozivam vas da ostanete sa nama za naše sljedeće najave”.

Znači jasno je da nova MFT kamera sa faznom detekcijom stiže VRLO brzo!!!

Na pitanje o mogućim nasljednicima G9, G90 ili G100 odgovorio je:

“Što se tiče sljedeće Micro 4/3 kutije, razmišljamo o njoj dok pratimo evoluciju potražnje. Još jednom vas pozivam da pratite naše sljedeće najave”.

Dakle, svima nama ljubiteljima Panasonic Lumix-a ovo zvuči da bi G9II mogao biti prvi kandidat sa kvalitetnim autofokusom koji koristi detekciju faze.

To bi bilo odlično, jer ovaj relativno jeftini fotoaparat posjeduje jako dobre foto i video specifikacije i mnogo je više od običnog blog ili vlog fotoaparata. Nadamo se da će proizvođač takođe voditi računa da na novom modelu poboljša osjetljivost dugmeta za okidanje koje je bilo jedno od rijetkih mana Lumix G9 fotoaparata.

Naslovna fotografija: Phototrend