Samsung predstavio Galaxy S23 seriju pametnih telefona za ultimativno iskustvo sadašnjosti i budućnosti

Najnaprednija kamera, gaming performanse nove generacije i ekološkiji dizajn modela Galaxy S23 Ultra kombinovani u najinovativnijoj Samsung Galaxy S seriji do sada

Kompanija Samsung Electronics predstavila je modele Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ i Galaxy S23 i predstavila je novu eru vrhunskog iskustva korištenja Samsung Galaxy telefona. Čuvena Samsung Galaxy kamera korisnicima pruža više slobode za istraživanje sopstvene kreativnosti, kao što je snimanje Nightography videomaterijala sa transformativnom AI kino kvaliteta. “Snapdragon® 8 Gen 2 mobilna platforma za Galaxy uređaje” nudi vrhunsko iskustvo, uključujući revolucionarnu AI, mobilno gaming iskustvo nove generacije i snažnu podršku igranju igara uz najbržu grafiku na svijetu. Na modelu Galaxy S23 Ultra, ugrađena S Pen olovka koju mnogi vjerni Samsung Galaxy korisnici znaju i vole nudi više mogućnosti za produktivnost, pravljenje bilješki, hobije i drugo. Sve inovacije u seriji Galaxy S23 koje postavljaju nove standarde upakovane su u atraktivan dizajn koji dodatno jača posvećenost kompanije održivosti uz više komponenti koje su napravljene od recikliranih materijala, nego kod bilo kojeg Samsung Galaxy pametnog telefona do sada .

„Vrijednost uticaja tehnologije se mjeri ne samo po tome šta danas ljudima omogućava, već i kako doprinosi boljoj budućnosti“, izjavio je TM Roh, predsjednik i direktor odjeljenja za mobilno iskustvo u kompaniji Samsung Electronics. „Cijela Galaxy S23 serija postavljaju nove standarde kada je riječ o pouzdanim vrhunskim iskustvima korištenja pametnih telefona. Naša misija je redefinisanje maksimalnih performansi spajanjem snage, trajnih inovacija i održivosti.“

Samsung Galaxy kamera sa najviše megapiksela i brojnim funkcijama kreativne kontrole, danju i noću

Galaxy S23 Ultra omogućava svim korisnicima snimanje fenomenalnog videosadržaja. Nudi najnapredniji sistem kamere za Samsung Galaxy, prilagođen skoro svim uslovima svjetla i osmišljen da zabilježi nevjerovatne detalje. Unaprijeđene Nightography sposobnosti transformišu način na koji serija Galaxy S optimizuje foto i videomaterijal u širokom rasponu uslova okruženja. Od snimanja omiljene pjesme na koncertu do pravljenja selfieja ili grupne fotografije prijatelja na večeri — korisnici mogu dobiti oštrije fotografije i video materijal . Vizuelna buka koja obično kvari fotografije pri slabom osvjetljenju je korigovana novim algoritmom za obradu signala slike (ISP) na bazi AI koji poboljšava detalje i ton boje slike.

Kao prvi među Samsung Galaxy telefonima, model Galaxy S23 Ultra se može pohvaliti novim 200MP adaptivnim piksel senzorom koji nevjerovatnom preciznošću bilježi bitne trenutke. Koristi bining piksela da podrži više nivoa obrade visoke rezolucije istovremeno. A s obzirom na to da su selfie kamere važnije nego ikada za način na koji danas komuniciramo, serija Galaxy S23 uvodi brzi autofokus i našu prvu Super HDR selfie kameru uz skok sa 30 na 60 frejmova u sekundi za primjetno bolje slikanje i snimanje lica sprijeda.

Za korisnike koji žele punu kreativnu kontrolu i prilagođavanje, serija Galaxy S nudi niz alata za nesvakidašnje iskustvo pravljenja fotografija. Aplikacija Expert RAW, dostupna ekskluzivno na Samsung Galaxy uređajima, omogućava snimanje fotografija u DSLR stilu i RAW i JPEG obradu — bez potrebe za glomaznom opremom uz kameru. Korisnici mogu da eksperimentišu i prave umjetničke fotografije putem multiple exposures funkcije ili da naprave jasne slike Mliječnog puta uz Astrophoto i pošto su preuzete sa Galaxy S23, Expert RAW podešavanjima može se pristupiti iz izvorne aplikacije Camera. Nove karakteristike zooma Galaxy Watch5 serije Camera Controller aplikacija omogućavakorisnicima da prave savršeno uokvirene snimke direktno sa svog ručnog zgloba.

Dodatna unapređenja kamere su:
• Pri slabom osvjetljenju ili u situacijama koje bi inače napravile zamagljenje, videomaterijal je stabilan uz uglove dvostrukog optičkog stabilizatora slike (OIS) u svim pravcima Galaxy S23 Ultre.
• Snimanje videomaterijala je sličnije kino kvalitetu nego ranije uz poboljšani 8K video uz 30 frejmova u sekundi sa širim uglom.
• Napredna object – based VI analizira svaki detalj u frejmu, čak i sitne karakteristike lica kao što su kosa i oči, kako bi pažljivo prikazala dinamične karakteristike osobe.
• Za dodatno poboljšano videoiskustvo, nova funkcija 360 audio snimanja na Galaxy Buds2 Pro slušalicama stvara višedimenzionalni zvuk.

Na modelima Galaxy S23+ i Galaxy S23, čuvena Samsung Galaxy kamera također dobija unaprijeđen izgled. Uklonjen je okvir sa konturama, što označava novu eru osnovnog Galaxy dizajna kojim se cijela serija ističe.

Vrhunske performanse trasiraju put ka budućnosti mobilnog igranja igara

I za kreatore i za gamere, želja da pomjeraju granice i stalno iznova osmišljavaju nove mogućnosti zahtijeva tehnologiju koja prevazilazi očekivanja. Samsung i Qualcomm zajedno optimizuju Samsung Galaxy iskustvo sa najnovijim „Snapdragon 8 Gen 2 mobilnom platformom za Galaxy uređaje“, najmoćnijom i najefikasnijom platformom ikada kod Samsung Galaxy pametnih telefona sa najbržim karakteristikama do sada. Također, na Galaxy S23 Ultra, baterija od 5000 mAh napaja veću kameru od Galaxy S22 Ultra bez povećanja veličine uređaja.

Novodizajnirana mikro arhitektura CPU-u povećava procesorske sposobnosti Galaxy S23 serije za oko 30 posto u poređenju sa Galaxy S22 serijom . Snimanje zadivljujućih fotografija pri slabom osvjetljenju zahtijeva trilione proračuna u sekundi, tako da je visokoefikasna NPU arhitektura Samsung optimizovana za 49 posto kako bi uravnotežila performanse i snagu dok koristi AI algoritam, koji pomaže korisnicima da snimaju epske fotografijje i videozapise. Jedno od najvažnijih poboljšanja u Galaxy S23 seriji je optimizovani GPU, koji je približno 41 posto brži u poređenju sa Galaxy S22 serijom i specijalno dizajniran za napredne korisnike.

U iščekivanju budućnosti ultimativnog digitalnog realizma, Galaxy S23 Ultra spreman je da podrži praćenje zraka u realnom vremenu kada je u pitanju mainstream mobilnih igara. Korisnici će moći da vide primjetno realnije prikaze scena, zahvaljujući tehnologiji koja simulira i prati svaki zrak svjetlosti. Također, parna komora za hlađenje Samsung Galaxy, sada je veća i na svakom modelu serije Galaxy S23 osigurava da se gaming maraton ne prekida.

Uz svu ovu snagu dolazi i široki ekran od 6,8 inča sa zaobljenim ivicama na modelu Galaxy S23 Ultra sa smanjenim zakrivljenjem radi veće i ravnije površine za najbolji vizuelni doživljaj na Samsung Galaxy pametnom telefonu. Jedinstvena Samsung Galaxy funkcija unaprijeđene udobnosti omogućava korisnicima da prilagode tonove boja i nivoe kontrasta da bi umanjili naprezanje očiju pred ekranom u noćnim uslovima. Funkcija pojačivača slike se sada podešava na tri nivoa osvjetljenja umjesto na dva protiv jarke svjetlosti i odsjaja na dnevnom svjetlu.

Dizajniran vodeći računa o planeti

Galaxy S23 serija podiže ljestvicu vrhunske tehnologije koja obogaćuje živote ljudi i doprinosi zdravijoj planeti. Još od Galaxy S22 serije, Samsung Galaxy povećava upotrebu recikliranih materijala sa šest unutrašnjih komponenti u Galaxy S22 Ultra na 12 unutrašnjih i eksternih komponenti u Galaxy S23 Ultra. Serija Galaxy S23 također ima veći izbor recikliranih materijala od bilo kojeg drugog Galaxy pametnog telefona, uključujući reciklirani aluminijum, staklo i recikliranu plastiku koja se dobija od odbačenih ribarskih mreža, PET boca i balona za vodu.

Nova S serija je prva koja ima Corning® Gorilla® Glass Victus® 2 posjeduje veću izdržljivost za dugotrajno korištenje, koji u prosjeku sadrži 22 posto recikliranog sadržaja nastalog u proizvodnji . Pored toga, svaki Galaxy S23 pametni telefon dolazi u redizajniranoj ambalažnoj kutiji napravljenoj od 100% recikliranog papira.

Uz Galaxy S23 seriju, Samsung radi više na minimiziranju negativnog uticaja na okolinu, bez kompromisa kad je riječ o kvalitetu i estetici. Serija Galaxy S23 ima UL ECOLOGO® certifikat , što znači da je proizvod certifikovan za smanjeni utjecaj na okolinu.

Za korisnike koji žele produžiti životni vijek svog uređaja, vrhunsko iskustvo serije Galaxy S23 može da se održi tokom godina uz četiri generacije OS ažuriranja i pet godina sigurnosnih ažuriranja .

Praktična sigurnost i privatnost omogućavaju transparentno iskustvo bez kompromisa

Iskustvo sigurnosti i privatnosti su osnova serije Galaxy S23. Svaki pametni telefon dolazi sa kompletnom Samsung Knox zaštitom, koja je dobila više državnih i industrijskih certifikata od svih drugih mobilnih uređaja, platformi ili rješenja na tržištu. Tabla za sigurnost i privatnost na Samsung Galaxy uređajima omogućava korisnicima punu vidljivost toga ko ima pristup njihovim podacima i kako se oni koriste. Brzo i lako se može vidjeti da li su lični podaci izloženi riziku sa pristupom jednostavnim savjetima za promjenu podešavanja radi sigurnijeg iskustva. Korisnici također mogu da odluče koje tačno aplikacije i programi imaju pristup njihovim podacima i kako mogu da se koriste.

Za dodatni nivo sigurnosti, Knox Vault, koji je prvi put uveden na seriji Galaxy S21, štiti informacije na seriji Galaxy S23 tako što ih izoluje od ostatka uređaja, uključujući OS, radi dodatne zaštite.

Više slobode i fleksibilnosti za povezan način života

Povezana iskustva kod svakog modela serije Galaxy S serije dobijaju dodatne prednosti. Samsung Multi Kontrola sada je proširena na Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ i Galaxy S23 za vrhunsku fleksibilnost između uređaja. Pored toga, unaprijeđena mogućnost korištenja teksta čini kopiranje i lijepljenje teksta, kao što je URL, sa jednog na drugi uređaj lakim da bi se nastavilo sa aktivnošću na drugom uređaju. Na modelu Galaxy S23 Ultra, Google Meet uparen sa Samsung Notes i ugrađenom S Pen olovkom sada dodatno povećava saradnju tokom videopoziva. Uz Google Meet dijeljenjem uživo, učesnici mogu istovremeno da zajednički uređuju dokument na svakom od svojih Android uređaja umjesto da gledaju na dijeljenom ekranu .

Dostupnost i cijene

Od 17. februara 2023. Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ i Galaxy S23 će biti dostupni kod operatora i u maloprodaji, kao i na Samsung.com. Serija Galaxy S23 dolazi u četiri mat nijanse inspirisane prirodom: fantomski crnoj, krem, zelenoj i boji lavande .

Galaxy S23 u Bosni i Hercegovini prodavat će se po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.919 KM, Galaxy S23+ po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 2.429 KM, a Galaxy S23 Ultra po preporučenoj cijeni od 2.829 KM.

Naruči prije svih

Uz kupovinu uređaja iz Galaxy S23 serije dobijate i X2 model sa dvostruko većim memorijskim prostorom po cijeni osnovne varijante i uštedite do 360 KM. Promocija traje od 1. do 16. februara ili do isteka zaliha.

Napomena: *Odnosi se na Galaxy S23 8/256 GB po cijeni od 8/128 GB, Galaxy S23+ 8/512 GB po cijeni od 8/256 GB i Galaxy S23 Ultra 12/512 GB po cijeni od 8/256 GB. Ne uključuje model od 1 TB.

Galaxy S23 Ultra
Ekran 6.8-inčni QHD+ Edge*
Dinamički AMOLED 2X ekran
Superbrza 120Hz stopa osvježavanja (1~120Hz)
240Hz brzina reagovanja na dodir u režimu igranja
Pojačivač slike
Unaprijeđena udobnost
*Mjereno dijagonalno, stvarna površina gledanja je manja zbog zaobljenih ivica i otvora za kameru.
Dimenzije i težina 78.1 X 163.4 X 8.9mm, 234g
Kamera 12MP ultraširoka kamera
• F2.2, FOV 120˚

200 MP široka kamera
• F1.7, FOV 85˚

10MP telefoto kamera
• 3x Optical Zoom, F2.4, FOV 36˚

10MP telefoto kamera
• 10x Optical Zoom, F4.9, FOV 11˚

12MP prednja kamera
• F2.2, FOV 80˚
*100X zum prostora obuhvata 10x optički zum i 10x digitalni zum sa tehnologijom Vi super rezolucije.
Zumiranje preko 10x može da izazove lošiji kvalitet slike.
AP Snapdragon® 8 Gen 2 mobilna platforma za Galaxy
Memorija 12GB + 1TB
12 + 512GB
12 + 256GB
8 + 256GB
*Dostupan kapacitet skladištenja zavisi od preuzetog softvera.
*Opcija memorije zavisi od tržišta.
Baterija 5,000mAh
* Tipična vrijednost testirana u laboratorijskim uslovima treće strane. Tipična vrijednost je procijenjena srednja vrijednost uzimajući u obzir odstupanje kapaciteta baterije među uzorcima baterija testiranim po IEC 61960 standardu. Procijenjeni (minimalni) kapacitet je 4,855mAh. Stvarno trajanje baterije može da zavisi od mrežnog okruženja, obrazaca korištenja i drugih faktora.
Punjenje* Žično punjenje*: Do 65% punjenja za oko 30 minuta sa 45W adapterom** i 5A USB-C kablom***
Brzo bežično punjenje 2.0****
Bežično dijeljenje napajanja*****
*Žično punjenje kompatibilno sa QC2.0 i AFC.
**45W strujni adapter se prodaje zasebno. Koristite samo punjače i kablove koje je odobrio Samsung.
*** Na osnovu internih testiranja u Samsung laboratoriji sprovedenih sa 45W putnim adapterom povezanim na novu verziju modela Galaxy S23 Ultra pre lansiranja dok je uređaj imao 0% baterije, dok su sve usluge, funkcije i ekran isključeni. Stvarna brzina punjenja može da zavisi od korištenja, uslova punjenja i drugih faktora.
****Bežično punjenje kompatibilno sa WPC.
***** Ograničeno na Samsung ili druge brendove pametnih telefona sa Qi bežičnim punjenjem, kao što su Galaxy S23 Ultra, S23+, S23, Z Fold 4, Z Flip4, serija S22, Z Fold3 5G, Z Flip3 5G, S21 FE 5G, serija S21, Z Fold2, serija Note20, serija S20, Z Flip, Note10, Note10+, S10e, S10, S10+, Fold, S9, S9+, S8, S8+, S8 Active, S7, S7 edge, S7 Active, S6, S6 edge, S6 Active, S6 edge+, Note9, Note8, Note FE i Note5. Dostupno samo na određenim Samsung Galaxy nosivim uređajima kao što su Galaxy Buds2 Pro, Buds2, Buds Pro, Buds Live, Watch5, Watch 5 Pro, Watch4, Watch4 Classic, Watch3, Watch Active2, Watch Active, Gear Sport, Gear S3, Galaxy Watch i Galaxy Buds. Ako je baterija ispod 30%, može se desiti da bežično dijeljenje napajanja ne funkcioniše. Može se desiti da ne radi sa određenom dodatnom opremom, poklopcima, uređajima drugih brendova ili nekim Samsung nosivim uređajima. Tokom dijeljenja napajanja, može da utiče na prijem poziva ili usluge podataka, u zavisnosti od mrežnog okruženja.
OS Android 13
One UI 5.1
Mreža i konektivnost
5G*, LTE**, Wi-Fi 6E***, Wi-Fi Direct Bluetooth® v 5.3
*Zahtijeva optimalnu vezu sa 5G mrežom, dostupnu na odabranim tržištima. Provjerite dostupnost i detalje sa svojim operatorom. Brzina preuzimanja i streamovanja može da zavisi od provajdera sadržaja, serverske veze i drugih faktora.
**Dostupnost LTE modela zavisi od tržišta i operatora. Stvarna brzina može da varira u zavisnosti od tržišta, operatora i korisničkog okruženja.
***Dostupnost Wi-Fi 6E mreže može da zavisi od tržišta, mrežnog provajdera i korisničkog okruženja. Zahtijeva optimalnu konekciju. Zahtijeva Wi-Fi 6E ruter.
Sigurnost Samsung Knox, Samsung Knox Vault
Vodootpornost IP68
* IP68 rejting: Vodootporan do dubine od 1,5 metara u slatkoj vodi do 30 minuta i zaštićen od prašine, prljavštine i pijeska. Isperite ostatke /osušite nakon kvašenja. Ne savjetuje se za korištenje na plaži ili bazenu.

Galaxy S23 and Galaxy S23+
Galaxy S23 Galaxy S23+
Ekran 6.1-inčni FHD+*
Dinamički AMOLED 2X ekran
Superbrza 120Hz stopa osvježavanja (48~120Hz)
240Hz brzina reagovanja na dodir u režimu igranja
Pojačivač slike
Unaprijeđena udobnost
6.6-inčni FHD+*
Dinamički AMOLED 2X ekran
Superbrza 120Hz stopa osvježavanja (48~120Hz)
240Hz brzina reagovanja na dodir u režimu igranja
Pojačivač slike
Unaprijeđena udobnost
* Mjereno dijagonalno, veličina ekrana modela Galaxy S23 je 6.1 inča punog pravougaonika i 5.9 inča kad se uračunaju zaobljene ivice, veličina ekrana modela Galaxy S23+ je 6.6 inča punog pravougaonika i 6.4 inča kad se uračunaju zaobljene ivice; stvarna površina gledanja je manja zbog zaobljenih ivica i otvora za kameru.
Dimenzije i težina 70.9 x 146.3 x 7.6mm, 168g 76.2 x 157.8 x 7.6mm, 196g
Kamera 12MP ultraširoka kamera
• F2.2, FOV 120˚

50 MP široka kamera
• F1.8, FOV 85˚

10MP telefoto kamera
• 3x Optical Zoom, F2.4, FOV 36˚

12MP prednja kamera
• F2.2, FOV 80˚
Snapdragon® 8 Gen 2 mobilna platforma za Galaxy
AP
Memorija 8 + 512GB
8 + 256GB
8 + 128GB 8 + 512GB
8 + 256GB
* Dostupan kapacitet skladištenja zavisi od preuzetog softvera.

Baterija 3,900mAh 4,700mAh
* Tipična vrijednost testirana u laboratorijskim uslovima treće strane. Tipična vrednost je procijenjena srednja vrijednost uzimajući u obzir odstupanje kapaciteta baterije među uzorcima baterija testiranim po IEC 61960 standardu. Procijenjeni (minimalni) kapacitet je 3,785mAh za Galaxy S23 i 4,563mAh za Galaxy S23+. Stvarno trajanje baterije može da zavisi od mrežnog okruženja, obrazaca korištenja i drugih faktora.

Punjenje* Žično punjenje*: Do 50% punjenja za oko 30 minuta sa 25W adapterom** i 3A USB-C kablom***
Brzo bežično punjenje 2.0****
Bežično dijeljenje napajanja***** Žično punjenje*: Do 65% punjenja za oko 30 minuta sa 45W adapterom** i 5A USB-C kablom***
Brzo bežično punjenje 2.0****
Bežično dijeljenje napajanja*****
* Žično punjenje kompatibilno sa QC2.0 i AFC.
**Strujni adapter i data kabl se prodaju zasebno. Korišćenje originalnog Samsung 45W strujnog adaptera i data kabla se preporučuju za Galaxy S23+, a originalni Samsung 25W strujni adapter i data kabl se preporučuju za Galaxy S23.
***Na osnovu internih testiranja u Samsung laboratoriji sprovedenih sa 25W putnim adapterom povezanim na novu verziju modela Galaxy S23 i 45W putnim adapterom povezanim na novu verziju Galaxy S23+ pre lansiranja dok je uređaj imao 0% baterije, dok su sve usluge, funkcije i ekran isključeni. Stvarna brzina punjenja može da zavisi od korištenja, uslova punjenja i drugih faktora.
**** Bežično punjenje kompatibilno sa WPC.
***** Ograničeno na Samsung ili druge brendove pametnih telefona sa C Qi bežičnim punjenjem, kao što su Galaxy S23 Ultra, S23+, S23, Z Fold 4, Z Flip4, serija S22, Z Fold3 5G, Z Flip3 5G, S21 FE 5G,serija S21, Z Fold2, serija Note20, serija S20, Z Flip, Note10, Note10+, S10e, S10, S10+, Fold, S9, S9+, S8, S8+, S8 Active, S7, S7 edge, S7 Active, S6, S6 edge, S6 Active, S6 edge+, Note9, Note8, Note FE i Note5. Dostupno samo na određenim Samsung Galaxy nosivim uređajima kao što su Galaxy Buds2 Pro, Buds2, Buds Pro, Buds Live, Watch5, Watch 5 Pro, Watch4, Watch4 Classic, Watch3, Watch Active2, Watch Active, Gear Sport, Gear S3, Galaxy Watch i Galaxy Buds. Ako je baterija ispod 30%, može se desiti da bežično dijeljenje napajanja ne funkcioniše. Može se desiti da ne radi sa određenom dodatnom opremom, poklopcima, uređajima drugih brendova ili nekim Samsung nosivim uređajima. Tokom dijeljenja napajanja, može da utiče na prijem poziva ili usluge podataka, u zavisnosti od mrežnog okruženja.
OS Android 13
One UI 5.1

Mreža i konektivnost
5G*, LTE**, Wi-Fi 6E***, Wi-Fi Direct Bluetooth® v 5.3
*5G usluge su podržane samo na lokacijama sa 5G mrežom. Zahtijeva optimalnu vezu sa 5G mrežom. Stvarna brzina može da zavisi od tržišta, operatora i korisničkog okruženja.
**Dostupnost LTE modela zavisi od tržišta i operatora. ***Dostupnost Wi-Fi 6E mreže može da zavisi od tržišta, mrežnog provajdera i korisničkog okruženja. Zahtijeva optimalnu konekciju. Zahtijeva Wi-Fi 6E ruter.
Sigurnost Samsung Knox, Samsung Knox Vault
Vodootpornost IP68
* IP68 rejting: Vodootporan do dubine od 1,5 metara u slatkoj vodi do 30 minuta i zaštićen od prašine, prljavštine i pijeska. Isperite ostatke /osušite nakon kvašenja. Ne savetuje se za korištenje na plaži ili bazenu