Facebook optužen da namjerno prazni baterije telefona

Praksa poznata kao „negativno testiranje“ omogućava tehnološkim kompanijama da tajno isprazne bateriju uređaja korisnika, testirajući funkcije ili određene karakteristike kao što je brzina rada aplikacije ili način učitavanja slika. U slučaju kompanije Facebook, negativno testiranje bi se moglo koristiti da bi se utvrdila brzina učitavanja poruke, a tada se baterija prazni brže od očekivanog.

Rekao sam direktoru da ovaj postupak može nekome napraviti štetu. Tada sam dobio odgovor da šteta koja se desi pojedincu istovremeno može donijeti korist velikom broju ljudi“, navodi nekadašnji zaposleni kompanije Meta Džordž Hejvord.

On je prošlog novembra dobio otkaz zbog odbijanja da učestvuje u negativnom testiranju, ali je potom podnio tužbu protiv kompanije pred Federalnim sudom na Menhetnu. Tokom rada u kompaniji Meta, Hejvord je bio zadužen za Messenger. Stotine miliona ljudi širom svijeta svakodnevno koriste aplikaciju za razmjenu poruka, glasovne i video pozive. U mnogim zemljama Messenger je jedan od ključnih komunikacijskih alata.

Trenutno Messenger ima 1,3 milijarde korisnika širom svijeta, što ga svrstava među najkorišćenije aplikacije za komunikaciju na svijetu.

“Namjerno trošenje baterije nečijeg uređaja moglo bi ugroziti bezbjednost ljudi, naročito u okolnostima kada je komunikacija sa prijateljima važna, ili kada je neophodno pozvati policiju, odnosno hitnu službu“, stoji u tužbi koja je podnijeta protiv kompanije Meta.

Facebook uprkos optužbama svakodnevno vrši negativna testiranja

Hejvord je odbio da pokrene testiranje i zbog toga je dobio otkaz. Ne zna koliko korisnika je pretrpilo potencijalnu štetu nastalu usljed prakse kompanije Meta. Tvrdi da među zaposlenima kruži interni dokument pod nazivom „Kako pokrenuti dovitljive negativne testove“ u kojima se nalaze primjeri eksperimenata koji ugrožavaju korisničko iskustvo. Messenger je zapravo postao jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciju, jer stručnjaci uvođenjem novih opcija pokušavaju da unaprijede bezbjednost korisnika.

Iako većina korisnika nema predstavu o tome da njihovi uređaji mogu poslužiti za testiranje pojedinih kompanija, ovakav postupak je svakodnevica u radu kreatora najuspješnijih aplikacija za pametne uređaje.

Izvor Benchmark.rs