Microsoft planira da otpusti više od 10.000 inženjera

Prema izvorima bliskim kompaniji, Microsoft planira otpuštanje više od 10.000 inženjera u narednih nekoliko dana, piše Bloomberg. Ovo nije prvi put da Microsoft otpušta dio svoje radne snage, jer je kompanija već to radila u julu i oktobru prošle godine. Tada su eliminisane otvorene pozicije i pauzirano zapošljavanje u raznim grupama.

Prema navodima, ovaj talas otpuštanja bi mogao da bude najveći i da ozbiljno pogodi inženjere ove kompanije. Sa druge strane, velike tehnološke kompanije kao što su Amazon, Meta i Salesforce otpustile su nekoliko desetina hiljada svojih radnika u posljednjih nekoliko mjeseci, pa ova najava kompanije Microsoft ne bi trebala previše da iznenadi.

Microsoft je do sada preduzimao konzervativne korake kako bi se suočio sa pogoršanjem globalnih ekonomskih izgleda i potencijalom za produženo usporavanje potražnje za softverom i uslugama. Najave otkaza stigle su nekoliko nedelja nakon što je CEO ove kompanije Satja Nadela upozorio na dvogodišnji težak period koji očekuje tehnološku industriju. On je dodao da Microsoft „nije imun na globalne promjene“ i naveo da tehnološke kompanije moraju da budu efikasnije da bi opstale.

Akcije ove kompanije su pale za 23% u prošloj godini, ali nisu doživjele veliki pad kada je Sky News objavio da kompanija planira da otpusti hiljade radnih mjesta. Predviđa se da će Microsoft ostvariti rast prodaje od 2% u drugom fiskalnom kvartalu, što bi bilo najsporije povećanje prihoda od fiskalne 2017. Od tada, poslovanje u oblasti cloud računarstva podstaklo je ponovni rast, ali je čak i to poslovanje počelo da usporava u protekloj godini.

Ono što je pozitivno je da je, uprkos ovim najavama, kompanija Microsoft ipak čekala duže od mnogih drugih tehnoloških lidera da značajno smanji broj zaposlenih. Amazon otpušta više od 18.000 zaposlenih, što je najveće smanjenje broja u svojoj istoriji. Meta je najavila opsežno otpuštanje radnih mjesta prošle jeseni, a Twitter je od dolaska Ilona Maska smanjio svoju radnu snagu na pola. Pomenuti proizvođač cloud softvera Salesforce otpustio je oko 10% radnika početkom godine.

Izvor Benchmark.rs