Panasonic S5 II, prvi Lumix sa preciznim autofokusom detekcije faze

Panasonic je prije nekoliko dana  najavio Lumix S5 II, prvi Panasonic hibridni fotoaparat sa autofokusom sa detekcijom faze.  Druga velika novost oko tražila je integrisani ventilator. Kao i kod Lumix GH6, postoji ventilator koji sprečava zagrijavanje opreme prilikom snimanja. Da bi snimio najbolje kvalitete videa kao što je 4K u 10 bita, proizvođač mora upravljati rasipanjem topline. Lumix S5 II snima čak i na 40°C. Nema problema zahvaljujući ventilatoru koji vam omogućava kontinuirano snimanje bez vremenskog ograničenja. 

Novi senzor je velika novost prije svega za autofokus! Po prvi put Panasonic prodaje kameru sa sistemom autofokusa za detekciju faze. Ranije su Lumix hibridi imali samo autofokus za detekciju kontrasta.  Panasonic S5 II je hibridna kamera sa senzorom punog kadra. A za ovu novu generaciju Lumix S ima novi senzor od 24 miliona piksela. Novi senzor je velika novost na strani autofokusa! Sada je autofokus od 779 tačaka brži i precizniji.

Što se tiče detekcije, može otkriti i pratiti ljude (lice, oko, tijelo), kao i životinje. 

Balansirajući visoku osjetljivost i širok dinamički raspon, ovaj novi senzor pruža raspon ISO 100-51200, koji se može proširiti na ISO 50-204800 za rad u različitim svjetlosnim uslovima. 

Dobro opremljen za akcije i subjekte koji se brzo kreću, S5 II takođe omogućava snimanje u punoj rezoluciji do 9 fps sa mehaničkim zatvaračem i do 30 fps sa elektronskim zatvaračem. Uz to, S5 II uključuje Dual I.S. 2 sistem stabilizacije slike, koji kompenzuje približno 6,5 koraka podrhtavanja fotoaparata kako bi se postigla najveća oštrina za fotografiju iz ruke. Za video aplikacije, kamera je dizajnirana sa novorazvijenim Active I.S. sistem za snimke u pokretu dok se kamera kreće i snima video.

S5 II može da kreira fotografije visoke rezolucije i da slaže osam zasebnih ekspozicija kako bi se stvorio jedan raw ili JPEG fajl od 96 MP. Pogodan za statične subjekte i kada se radi na stativu, ovaj način rada stvara sliku s većim detaljima i preciznim bojama nego što može proizvesti samo jedan snimak i proizvodi sliku rezolucije 12000 x 8000 piksela.

Pored fotografija, S5 II ima izuzetne video specifikacije. Snimanje punog kadra 6K 25p sa 4:2:0 10-bitnom bojom može se snimiti do 30 minuta, dok je neograničeno snimanje videa moguće kada se snima u DCI i UHD 4K 50p 4:2:2 10-bitnom modu. Snima u ekstenzijama H.264/H.265/MOV/MPEG-4 AVC 4:2:2/4:2:0 8/10-Bit do 200 Mb/s

Audio snimanje je u MOV: 2-kanala 24-Bit 48 kHz LPCM Audio i MP4: 2-kanala 16-Bit 48 kHz AAC Audio

Kamera podržava 120p video snimanje za one koji žele da kreiraju usporeni video visoke rezolucije. ProRes  RAW HDMI 12 bit izlaz je moguć putem opcione licence za nadogradnju. V-Log je unaprijed instaliran na ovoj kameri i koristi se za snimanje ravne, neutralne gama krivulje i ekvivalentnih 14+ koraka dinamičkog raspona i tako pruža preciznu kontrolu podataka o boji u postprodukciji.

Dual Native ISO pomaže u postizanju ravnotežnih kombinacija niskih nivoa šuma i visoke osjetljivosti kako bi bolje odgovarao radu u različitim uslovima osvjetljenja.

Ovaj model ima dva ulaza za kartice SD/SDHC/SDXC (UHS-II), ulaz i izlaz za slušalice i mikrofon, a težak je 658 g.

Cijena cca 2000 EUR bez objektiva