Kompaktne kamere odlaze u prošlost

Japanski proizvođači fotoaparata opraštaju se od nekada glavne komponente svog poslovanja, a Panasonic Holdings i Nikon obustavljaju razvoj komaktnih kamera. Kompanije će umjesto toga usmjeriti resurse na skuplje modele bez ogledala.


Ljubitelji fotografije pohrlili su na kompaktne digitalne fotoaparate sredinom 1990-ih, zbog njihove pristupačnostim, jednostavnosti i prenosivosti, u poređenju sa refleksnim kamerama. Globalne isporuke dostigle su 110 miliona primjeraka u 2008. godini, prema Asocijaciji proizvoda za kamere i slike (CIPA). Ali kako su iPhone i drugi pametni telefoni opremljeni kamerom osvojili opšte potrošače, industrija kamera je pala. Globalne isporuke kompaktnih digitalnih fotoaparata pale su za 97%, odnosno na samo samo 3,01 miliona primjeraka u 2021. godini.


Panasonic Holdings je smanjio svoju ponudu modela u okviru Lumix kompaktnih digitalnih fotoaparata, koji su debitovali 2001. godine i koji su u jednom trenutku uživali na visokim pozicijama na domaćim rang listama. Kompanija nije objavila nijedan novi proizvod za raspon cijena ispod 50.000 jena (370 dolara po trenutnim cijenama) od 2019. godine i nema planova za razvoj jeftinog modela u budućnosti. “Zaustavili smo razvoj novih modela koji se mogu zamijeniti pametnim telefonom”, rekao je portparol.
Panasonic će nastaviti proizvodnju trenutne ponude. Ali njegov fokus u budućnosti će biti na razvoju vrhunskih fotoaparata bez ogledala za ljubitelje fotografije i profesionalce. Japanska kompanija planira da objavi model bez ogledala koji razvija zajedno sa njemačkom Leica kamerom, sa kojom je sklopila vezu u maju.


Nikon je obustavio razvoj novih kompaktnih modela u svojoj liniji Coolpix. Sada nudi samo dva modela sa sočivima velike snage, ali pomno prati tržišne trendove kako bi odredio obim proizvodnje u budućnosti. Nikon se takođe povukao iz razvoja SLR fotoaparata kako bi se specijalizirao za vrhunske modele bez ogledala sa jednim sočivom.
Nikon i Panasonic idu stopama rivala. Fujifilm je prekinuo proizvodnju svojih FinePix kompaktnih fotoaparata i razvijat će samo X100V seriju i druge skuplje modele.

Canon nije objavio nijednu novu Ixy kameru od 2017. Ali kompanija priznaje da “modeli početnih nivoa i dalje uživaju stalnu podršku, tako da ćemo nastaviti razvoj i proizvodnju sve dok postoji potražnja.”

Sony grupa nije ponudila nijedan novi kompaktni model pod svojim Cyber-shot brendom od 2019. godine, iako je glasnogovornik rekao da “nećemo prestati s razvojem novih proizvoda”. Casio Computer zaustavio je proizvodnju Exilim kamera 2018. Proizvođači kamera dugo su se takmičili jedni s drugima povećanjem broja piksela i smanjenjem veličine svojih uređaja. Ali onda su se pojavili pametni telefoni koji nude aplikacije za uređivanje slika i omogućavaju da se fotografije lako dijele. Ovo je promijenilo način na koji ljudi snimaju fotografije. Proizvođači pametnih telefona se utrkuju da ponude napredne funkcije fotografije u svojim uređajima.


“Za proizvođače kamera bi bio izazov da budu uspješni u održavanju poslovanja svojih kompaktnih digitalnih fotoaparata”, rekao je analitičar Ichiro Michikoshi iz istraživačke firme BCN. Prema CIPA-i, kompaktni digitalni modeli su činili 36% globalnih isporuka digitalnih fotoaparata u 2021. Šire tržište fotoaparata će se vjerovatno još brže smanjivati s japanskim kompanijama, od kojih su mnoge veliki igrači, koje smanjuju operacije u kompaktnim digitalnim modelima. Svijetla tačka je segment bez ogledala, sa globalnim isporukama koje su skočile za 31% na godišnjem nivou, na 324,5 milijardi jena u 2021. Modeli sa jednim sočivom bez ogledala nude velike marže, a korisnici koji zamenjuju sočiva i druge dijelove nastaviće da doprinose rezultatu proizvođača. Maloprodavci se također fokusiraju na ovaj segment. „Ovih dana preporučujemo fotoaparate bez ogledala čak i početnicima u fotografiji“, rekao je prodavač u maloprodaji elektronike i uređaja Joshin Denki.

Izvor: asia.nikkei.com