Kratka recenzija Samsung Galaxy Z Flip 4

Kao i prošle godine dobili smo i sad priliku da koristimo novi Samsung Z Flip 4 telefon (8 GB).

Najviše su nas interesovale foto i video performanse ovog kvalitetnog i lijepog telefona.

Z Flip 4 je manje masivan nego prošli model Z flip 3. Veličina vanjskog ekrana se ne mijenja i zadržava dijagonalu od 1,9 inča, a blic takođe zauzima manje prostora.

Samsung ponovo nudi svoj mali eksterni ekran od 1,9 inča koji vam omogućava da pored selfija i prikaza vremena postavite i neke vidžete (muziku, kalendar ili čak vremensku prognozu). Međutim, za ostale radnje morate otvoriti telefon. Jedina prava novost za ovaj vanjski ekran je njegova zaštita Corning Gorilla Victus+.

Dimenzije su uglavnom iste kao kod i Z Flip 3, kao i težina (165,2 x 71,9 x 6,9 cm rasklopljen i 84,9 x 71,9 x 15,9-17,1 cm presavijen, težina187 g). Držanje ostaje nepromijenjeno, i dalje jednako ugodno.

Novine dakle nisu mnogo vidljive spolja, a to je slučaj i iznutra. Samsung panel je striktno identičan onom kod Z Flip 3, što je dobra stvar jer je dobro kalibriran. Ekran je od 6,7 inča u rezoluciji 2640 x 1080 piksela (omjer 21:9) i sa frekvencijom osvježavanja od 120 Hz na kojem video snimci i fotografije izgledaju predivno.

Samsungov novi uređaj ne mijenja ono što je bilo ponuđeno i na prethodnom modelu. Obje kamere su i dalje od 12 megapiksela. Glavni senzor ipak ima nešto veće piksele,1,8 µm, a na prijašnjem modelu su bili 1,4 µm. Kod ultra široke kamere veličina piksela ostaje ista kao i kod prijašnjeg modela.

Glavna kamera je 12 megapiksela, f/1,8, eq. 24 mm

Danju Flip 4 radi jako dobro. Slika nije tako detaljna kao na S22 Ultra i ekspozicija je malo prejaka, ali kolorimetrija je dobra. Možemo samo žaliti zbog kontrasta koji nije dovoljno izražen, što sliku čini malo ravnom tako da ponekad provucite sliku kroz auto filter ili sami dodajte malo kontrasta.

Uključen auto mod

Noću je rezultat jako lijep. Slika je prilično vjerna stvarnosti, a ekspozicija je skoro pa perfektna. Oštrina je dobra, ali je kontrast još uvijek nizak.

Ultra široka kamera je 12 megapiksela, f/2,2, eq. 13 mm

Ultra široka kamera takođe daje jako lijepe rezultate. Ton slike je topao, a detalji relativno izraženi. Softverska obrada je mala, a to je jako dobra stvar. Međutim, kao i kod glavnog modula, kontrast je malo prenizak.

Ultra široka kamera noću je uvijek diskutabilna, ali Z Flip 4 se dosta dobro snalazi. Naravno, što više svjetla to bolja fotografija.

Ultra široka kamera
Ultra široka kamera

Prednji modul, portret i video su od 10 megapiksela kao onaj kod Z Flip 3. Kada fotografišete sa zatvorenim ekranom pregled onoga što fotografišete je malen, a i samo okidanje je pomalo komplikovano. Mogućnost otvaranja telefona na pola vam daje praktičnost u snimanju na bilo kom mjestu.

Praktičnost telefona

U videu, Z Flip 4 može snimati do 4K pri 30 ili 60 fps. Sa prednjom kamerom možete snimati ​​u 4K do 30 fps. Glavna kamera ima OIS (optička stabilizacija).

Prilikom snimanja kamere jako dobro drže fokus čak i noću i nema preskakanja ili prevelikih gubljenja u oštrenju. Kvalitet dnevnih snimaka je jako dobar, a čak i noćni snimci su jako lijepi i dosta oštri. Ovo se naravno ne odnosi na snimanja po mrklom mraku gdje ni porfesionalni aparati sa velikim senzorima i objektivima sa velikim otvorom blende ne daju dobre rezultate.

Ovaj telefon ima opcije: RAW foto, rediteljski video mod (dok snimate prednjom kamerom selfi kamera u isto vrijeme snima vas i imate takav prikaz na ekranu u stvarnom vremenu, kao i na snimku), usporeni snimak, time lapse, panorama …

Kapacitet novog akumulatora se povećava na 3700 mAh (u odnosu na 3300 mAh), što daje malo bolju autonomiju.

Cijena cca 1100 EUR