Apple iPad sa USB-C i iPad Pro sa M2 čipom

Apple predstavio iPad sa USB-C i iPad Pro sa M2 čipom

Djeluje da je novi osnovni iPad pozajmio mnoge karakteristike od modela više klase, pa će tako ovogodišnji tablet imati znatno tanje okvire, USB-C konektor, senzor otiska prsta koji je integrisan u taster za uključivanje, ali neće imati 3,5 mm džek za slušalice.

Poznati izgled, tanje ivice

Poznati 10,9-inčni format je i dalje tu sa 2360×1640 pix rezolucijom, True Tone podešavanjem prikaza, ali bez laminacije koju ima iPad Air. Ono što je došlo kao iznenađenje je 12 MP širokougaona prednja kamera koja više nema portretnu (uspravnu) već pejzažnu (vodoravnu) orijentaciju, što je čini boljom za video pozive.

iPad Air je donirao i A14 Bionic čip, a tu su i moderne konekcije kao što je WiFi 6 i 5G za modele koji podržavaju mobilne mreže. Apple kaže i da je zadnja kamera unaprijeđena, a moguće je koristiti samo Apple Pencil prve generacije za koju je potreban USB-C adapter za uparivanje i punjenje.

Ako iPad želite da koristite kao laptop, Magic keyboard Folio tastatura za 249 solara nudi tastaturu pune veličine i trackpad kao na skupljoj Magic Keyboard, samo bez prepoznatljivog dizajna, već je tu dio koji izdiže tablet kada radite. Magnetne spojnice omogućavaju jednostavno odvajanje, a pametni konektor olakšava punjenje i uparivanje koje sa ovakvim tastaturama može da bude veliki problem.

Novi osnovni iPad se odmah može poručiti u SAD po cijenama od 449 dolara za 64 GB Wi-Fi verziju i 599 dolara za verziju sa mobilnom mrežom, a prvi modeli stižu u prodavnice 26. oktobra. Ovo je možda i najveće neprijatno iznenađenje, s obzirom na to da je prethodna generacija koštala 329 dolara, a da novi iPad nije dobio ni M1 čip, ni podršku za drugu generaciju Pencil olovke.

Apple je takođe najavio da će iPadOS da stigne 24. oktobra i na starije modele: od 5. generacije iPad i iPad mini, odnosno 3. generacije iPad Air ili bilo kojeg iPad Pro koji koristi novu platformu.

iPad Pro

Apple iPad Pro, sa druge strane dolazi 26. oktobra sa nešto višom cenom od 799 dolara i sa M2 čipom. Novi moćni tablet ima i Wi-Fi 6E podršku i novo „hover“ iskustvo rada sa Apple Pencil olovkom. Sa Apple Pencil druge generacije, iPad Pro će detektovati periferije kada je udaljen do 12 mm od ekrana. Dok držite olovku iznad ekrana, moći ćete da pregledate bilo koju oznaku koju želite da napravite pre nego što je zaista primijenite. Kada stavite Apple Pencil blizu aplikacije Scribble, tekstualna polja će se automatski.

Apple/Benchmark.rs