Nova video i filmska Sony FX30 APS C kamera

Novi Sony FX30 ne zamjenjuje postojeću Sony APS-C liniju bez ogledala, ali nudi odličan napredak u video potencijalu za APS-C liniju. Sa ovim modelom dobijate pravu filmsku kameru sa manjim formatom sa direktnim pristupom na širok spektar objektiva. Sony FX30 takođe dolazi po APS-C cijeni. Filmske kamere obično dolaze sa visokom cijenom, ali FX30 će se prodavati za oko 2500 EUR i svrstava se u grupu najboljih kamera sa APS-C senzorom koje već postoje, kao što je Fujifilm X- H2S i X-H2.

FX30 nije samo redizajnirana verzija postojećih kamera. Ona je nova kamera sa novim senzorom od 26 MP i dizajnom koji filmsku upotrebu stavlja na prvo mjesto.

Prethodna kamera FX3 punog kadra ima senzor od 12 MP, što ozbiljno ograničava njenu upotrebu kao fotoaparata za fotografije. FX30, međutim, može snimati fotografije od 26 MP, tako da, iako zapravo nije kamera za fotografije, sposobna je za snimanje visokokvalitetnih fotografija visoke rezolucije bilo gdje da se nađete.

Sony FX30 pokušava da premosti jaz između „budućih kreatora“ i „vrhunskih kreatora“.

SPECIFIKACIJE

Ovo je novi senzor veličine Super35 APS-C sa pozadinskim osvjetljenjem koje može snimiti fotografije od 26 MP i 4K UHD video sa 6K preuzorkovanjem. Sony ovo takođe naziva senzorom od 20,1 MP, vjerovatno u odnosu na njegov filmski omjer 16:9. Opremljen Sonyjevim BIONZ XR procesorom, nudi dvostruku bazu ISO 800/2500 osjetljivosti za S-Log3 snimanje i ukupan ISO raspon od 100-32.000 i dinamički raspon od 14+ stope (Sony testiranje). Novi senzor i obrada znače da FX30 može snimiti 4K video do 120p, iako postoji mali faktor izrezivanja od 1,04x za 4K 60p i veći faktor izrezivanja od 1,4x za 4K 120p. FX30 može da snima video u 10-bitnom 4:2:2 All-Intra kvalitetu i nudi izbor formata snimanja XAVC HS 4K H.265, XAVC S 4K H.264 i XAVC S-I 4K H.264. Interna memorija se sastoji od dva SD/CFexpress Type A slota za kartice, pri čemu za S&Q i HD 240p snimanje (i proxy snimanje) potreban je brži format kartice. Sony stavlja snažan naglasak na filmski izraz, uključujući S-Cinetone profil iz ostatka svoje Cinema Line, LUTS i nove log režime. Može se uvesti do 16 korisničkih LUT-ova koje možemo gledati na monitoru putem HDMI izlaza. Tri nova log režima su: Cine EI (uravnotežuje širinu ekspozicije između jakog i slabog svjetla za profesionalne korisnike), Cine EI Quick (jednostavnije podešavanje, automatski mijenja osnovne ISO vrijednosti) i Fleksibilni ISO za srednje korisnike. Približne je veličine kao i A6000. Nema EVF, ali ima stražnji ekran s promjenjivim uglom, a napredniji korisnici mogu prikačiti vanjski monitor. Sistem hlađenja FX30 može da obezbijediti “neprekidno” (tj. neograničeno) snimanje. FX30 ima stabilizaciju u tijelu, a također ima i žiro podatke za precizne korekcije stabilizacije u Sonyjevom besplatnom Catalyst Browse softveru. Tu je i aplikacija Catalyst Prepare i dodatak Premiere Pro koji se nudi u besplatnoj i pretplatnoj verziji. Sonyjev novi fotoaparat također ima najnoviju hibridnu AF tehnologiju kompanije od 495 tačaka, koja pokriva 97% visine ekrana i 93% njegove širine. AF za oči u realnom vremenu (ljudi, životinje, ptice). Također nudi „Mapu fokusa“ za vizualizaciju dubine polja i podržava Sonyjevu funkciju kompenzacije disanja (sa kompatibilnim objektivima). FX30 ima dimenzije 77,8 x 129,7 x 84,5 mm i težak je 646 g. Ima kućište sa više navoja sa 5 montažnih rupa, tako da nemate potrebu za kavezom.