Šta Apple planira po pitanju dizajna ekrana na novom iPhone 14 Pro

Prema posljednjim informacijama, novi ekran iPhone 14 Pro telefona mogao bi da sadrži dijelove koji su zatamnjeni. Za iPhone 14 Pro i Pro Max se tvrdi kako će konačno da izgube klasični „notch“ koji je godinama definisao izgled vrha Apple-ovih telefona. Mala površina koja štrči u vrhu ekrana je potrebna za držanje nekih važnih komponenti kao što je senzor za prepoznavanje lica. Međutim, priča se da će novi premijum telefoni to promjeniti i premjestiti ih u dva manja izreza koji se nalaze na samom ekranu. Prema informacijama koje prenosi Independent, oni će imati oblik rupe i “pilule”.

To je dovelo do pitanja kako će to Apple uopšte izvesti, a da ne zabrlja sa dizajnom ekrana? Međutim, posljednje informacije sugerišu da će se ta dva izreza zapravo spojiti i pojaviti se skriveni kao jedan veći izrez. Dijelovi ekrana koji se nalaze između njih će biti zatamnjeni, čineći da izgleda kao da su spojeni. Pa šta se onda zapravo mijenja? Od mnoštva informacija i poluinformacija zapravo se vrtimo u krug.

Novu pretpostavku je prvi prenio Macrumors, a potvrdio je pouzdani Apple “insajder” i novinar Mark Gurman. Pošto su raniji izvještaji obično zasnovani na hardveru i informacijama koje potiču iz Apple lanca snabdjevanja, te prvobitne glasine su vjerovatno bile zasnovane na uređajima koji su  bili isključeni.

Sa takvim dizajnom, Apple bi izbjegao razdvajanje između dva izreza što bi djelovalo zaista ružno. Isto tako može nastaviti da koristi taj dodatni prostor ekrana između izreza u određene svrhe, kao što je osvjetljenje kada se koristi kamera ili mikrofon, što je trenutno prikazano „ušima“ između zareza.

Apple će odagnati sve sumnje na dotična pitanja jednom zauvijek kada otpočne događaj „Far Out“ 6. septembra. Očekuje se da će predstaviti četiri nova telefona – malu i veliku verziju iPhonea 14 i 14 Pro – kao i poboljšanu Apple Watch liniju pametnih ručnih satova.

Izvor: Indepndent/Bnchmark.rs