Nova generacija Intel procesora imaće hardverski Ray Tracing

Prema najnovijim informacijama, dolazeća generacija procesora kompanije Intel imena Meteor Lake mogla bi da se pojavi sa ogromnim unaprjeđenjem svog grafičkog segmenta. Naime, kako prenosi Toms Hardware, četrnaesta generacija Intel procesora imaće integrisani grafički čip sa Ray Tracing mogućnostima.

Meteor Lake sa Ray Tracing

Južnokorejski insajder imena Coelacanth’s Dream došao je do veoma zanimljivih informacija vezanih za integrisane grafičke procesore na dolazećoj generaciji Intel procesora imena Meteor Lake. Samo da naglasimo, ovo nije generacija koja će se pojaviti ove godine, već sljedeće. Naime, ova osoba otkrila je kako će ovi procesori hardverski podržavati Ray Tracing, što je najvjerovatnije jedan od direktnih benefita prelaska na proizvodni proces od 7 nanometra.

Raptor Lake, trinaesta generacija procesora kompanije Intel, upotrebljava arhitekturu grafičkog čipa sa 96 Xe-LP izvršnih jedinica, dok bi Meteor Lake trebalo da se pojavi sa Xe-HPG arhitekturom koja je slična onome što smo mogli da vidimo na do sada objavljenim (veoma malom broju) Intel grafičkih kartica. Pored toga, četrnaesta generacija mogla bi da donese mnogo veći broj izvršnih jedinica, negdje između 128 i 196, što bi označilo i respektabilne grafičke performanse.

Na kraju, treba naglasiti i kako se ne očekuje da će Meteor Lake imati XMX (Xe Matrix eXtension) jedinice što bi moglo negativno uticati na podršku za DPAS (Dot Product Accumulate Systolic) instrukcije, a sve to bi, opet, negativno uticalo na akceleraciju sa Intel XeSS. Ali, Ray Tracing je Ray Tracing.

Nove ploče

Naravno, kako to kompanija Intel tradicionalno voli da uradi, za nove procesore trebaće vam i nova matična ploča, čak iako koristite dvanaestu generaciju njihovih procesora. Ukoliko budete želili Meteor Lake, moraćete da poželite i novu matičnu ploču. U ovom trenutku, kompanija AMD nudi elegantnija i novčano prijemčivija rješenja jer uspjeva da nove procesorske arhitekture napravi kompatibilnim za starije generacije ploča. Intel to jednostavno ne interesuje.

Izvor: tomshardware.com/benchmark.rs