Da li je svijet spreman za Google Glass 2?

Sedam dugih godina je prošlo od kako je kompanija Google obustavila prodaju svog poznatog, ali nesrećnog sistema za proširenu stvarnost pod imenom Glass.  Međutim, prema informacijama na zvaničnom Google blogu, ova kompanija nije odustala od unaprjeđivanja ovog sistema i polako se sprema da publici predstavi nasljednika.

Kompanija Google je zvanično objavila kako prototipove svog novog sistema za proširenu stvarnost u ovom trenutku testira u laboratorijskim uslovima:

Zvanična najava

“Proširena stvarnost otvara nove načine na koji vršimo interakciju sa svijetom oko nas. Pomaže nam da brzo i lako pristupimo informacijama koje su nam potrebne, od razumijevanja nepoznatog jezika do pronalaženja pravog puta od tačke A do tačke B. Prije nekog vremena sa vama smo podijelili novi prototip koji testiramo u laboratoriji koji se fokusira na prevod u realnom vremenu direktno unutar vaše linije gledanja. Međutim, testiranje u laboratorijskim uslovima ima svoje limite, pa ćemo, počevši od sljedećeg mjeseca, testirati naš novi uređaj u stvarnom svijetu kako bismo dobili bolji uvid u stvarne sposobnosti ovih uređaja i kako oni mogu pomoći ljudima u njihovim svakodnevnim životima”.

Pored toga, kompanija Google navodi i kako će fokus novog sistema za proširenu stvarnost biti na testiranju u raznim vremenskim uslovima koje je nemoguće rekreirati u laboratoriji. Za početak, testiranje će biti veoma ograničenog karaktera i omogućeno samo odabranim ljudima od povjerenja.

Šta možemo da očekujemo?

Što se tiče samih karakteristika ovog Sistema, za sada su informacije veoma ograničene. Google najavljuje prisustvo ekrana unutar samog “sočiva” ovog AR uređaja, mikrofone i kamere koji će imati ograničenja u smislu onoga što smiju da snimaju. Na primjer, neće biti podržano snimanje video zapisa i fotografisanje, ali se podaci dobijeni kroz sočiva kamera mogu koristiti za, recimo, prevođenje.

Izvor: Bnechmark.rs