Na proputovanju do Trebinja sa Samsung Galaxy A53 5G telefonom

Smartfon je nezaobilazni uređaj u našoj poslovnoj svakodnevnici, ali i u momentima godišnjih odmora i putovanja. Mobilni telefon je nešto kao što je nekada bio sat na ruci ili olovka u džepu, a kasnije i fotoaparat. Nekome to odgovara, nekome ne, ali je jedno sigurno – godišnji odmori i tad i sad ne mogu proći bez nekoliko fotografija i video snimaka.

Ovih dana smo upravo imali priliku da na nekoliko dana isprobamo jedan takav telefon koji smo ponijeli sa sobom na kratki odmor u interesantan i lijep grad Trebinje, a u zadnje vrijeme je ovaj grad i turistički centar koji se nalazi u blizini Jadranskog mora, Dubrovnika, Cavtata, Herceg Novog…ali i nacionalnog parka Sutjeska i jezera Klinje.

Galaxy A53 5G je telefon srednjeg ranga i jako nam se svidio. Ono što nas iz „Foto Video Info“ najviše interesuje je prije svega kao se snalazi u snimanju fotografije i videa i kakvi su rezultati.

Galaxy A53 5G  dolazi sa  Android 12, One UI 4.1Chipset Exynos 1280, 6,5-inčni Super AMOLED ekranom  rezolucije 1080 x 2400 sa osvježenjem od 120Hz, 800 nits  na kojem snimljene fotografije i video izgledaju predivno. Telefon je Vodootporan je po IP67 certifikatu.

Samsung A53 5G ima četiri kamere. Glavna kamera je od 64 MP f/1.8, 26mm (široka), 1/1.7X”, zatim ultra-široka kamera od 12 MP,  i telefoto kamera od 5 MP sa kojom možete raditi  portete sa bokeh efektom. Ova četvrta kamera je takođe od 5 MP koju zovemo makro kamera i koja služi za snimanje izbliza.

Dnevne fotografije sa Samsung A53 su jako dobre i kvalitetne za telefon koji nije flagship model, ali sam prije svega prijatno iznenađen kako se ovaj A53 snalazi noću. Njegov noćni mod je jako dobar, tako da sam sa zadovoljstvom u tom modu uradio nekoliko fotografija ovog lijepog grada.

Uradio sam nekoliko dnevnih i noćnih video snimaka sa Samsung A53 u 4K 30 fps video rezoluciji sa uključenom stabilizacijom koja se naravno ne može porediti sa super stabilizacijom koja radi samo u FHD rezoluciji. U jako mračnom okruženju fokus se snalazi korektno bez previše disanja. Pokušaj da se izvuče što više svijetla u kadru pomalo uništava kvalitet slike pa ima tačkastog snimka i šuma. Dnevni snimci su dobri, možda pomalo presvijetli, boje su ugodne i lijepe.

S prednje strane nalazi se selfie kamera od 32 MP f/2.2, 26mm koja može da snima 4K i FHD 30 fps i koja daje jako dobre rezultate.

Uređaj dolazi sa 6 GB RAM, a tu je i 128 GB prostora za pohranu koji bi mnogima trebao pružiti dovoljno prostora za aplikacije, igre, fotografije i još mnogo toga. Da je možda samo malo jeftiniji ovaj telefon za svoju klasu bi bio više nego idealan bar što se tiče fotografije, a i videa.

Cijena ovog telefona je cca 430 EUR

Tekst i fotografija: Darko Udovičić