Zahuktava se rat cijena između kompanija AMD i Nvidia, konačno stižu povoljne grafike

Cijena AMD grafičkih karti konačno su počele da padaju, a njima se polako pridružuju i Nvidia modeli. Zvuči blesavo, ali izgleda da će u svijetu uskoro moći da se kupe AMD grafike po preporučenoj ceni. Džabe se nadate, u regionu će to i dalje biti bar 40% više. Bar nije 300%, kao što je to bilo u toku kripto ludila.

Sve je krenulo kada je jedan od najvećih online prodavaca u SAD, Newegg drastično oborio cijene AMD grafika, opasno se približavajući preporučenim cijenama (one koje se reklamiraju na premijerama), a ubrzo su istim putem krenuli i drugi prodavci, piše TechRadar.

Blizu preporučenih cena

Prema trenutnom stanju cijena u SAD, AMD grafike su na oko 5% iznad preporučenih cena, što se nije desilo od 2019. godine. Iako u normalnim uslovima ovo nije razlog za radovanje, u posljednje tri godine ništa oko cijena nije bilo normalno, pa je i ovakav razvoj korak na bolje. Tužno, ali tako je.

Na primjer cijena AMD Radeon RX 6600 XT je pala za 15%, 6700 XT za 14%, a 6800 XT za 13%. Grafika koja je predstavljena u maju, Radeon RX 6950 XT sa preporučenom cenom od 1.100 USD, za toliko se prodaje na Newegg sajtu, dok je budžetski orijentisani Radeon RX 6650 XT prodaje za oko 400 USD (600 EUR BiH i Srbija).

Nvidia grafike

Ovaj potez prodavaca uzdrmao je tržište grafičkih karti, ali je situacija sa Nvidia modelima malo komplikovanija. Naime, nakon što je Nicehash objavio način da se većina RTX 30 modela otključa i koristi za kopanje kriptovaluta, zalihe LHR grafika su planule širom svijeta.

Ipak, pad cijena u odnosu na april mjesec zabilježio je oko 6%, što je put kojim želimo da se cijene kreću u narednim mjesecima. Na globalnom nivou cijene Nvidia grafika se prodaju za oko 35% više od preporučene cene, odnosno 70% više u Srbiji.

Ovo je dobra vijest pre svega za gejmere koji sada konačno mogu da sebi priušte kvalitetnu grafiku koja ne košta kao dobar gejming laptop. Treba uzeti u obzir i činjenicu da je pad cijena posljedica stabilizacije proizvodnje i volumena, kao i pada cijena kriptovaluta, što je loše za rudare i investitore u kriptovalute, a dobro za gejmere.

Izvor: Benchmark.rs/TechRadar