Novi fiksni Tokina SZ 33 mm f/1.2 objektiv

Tokina predstavlja novi premium objektiv. Dizajniran je za Sony i Fujifilm APS-C fotoaparate bez ogledala, Tokina SZ 33mm f/1.2.

Tri mjeseca nakon lansiranja objektiva ribljeg oka (Tokina SZ 8mm f/2.8 Fisheye) i telefoto objektiva (Tokina SZ Super Tele 500mm f/8 Reflex MF), proizvođač je napravio objektiv sa fiksnom žižnom daljinom namjenjen za SONY i Fujifilm APS C fotoaparate. Očekuje se u prodaji sredinom juna 2022.

Nova Tokina SZ 33mm f/1.2 (ekvivalentno 50 mm) u punom formatu, nudi izuzetnu svestranost i može pratiti fotografe u svim okolnostima.

Posebno ćemo istaći veoma svijetao otvor blende na f/1.2 – f/16 , što bi trebalo da oduševi portretne fotografe i ljubitelje lijepog bokea… kao i one koji vole noćne fotografije.

Tokina SZ 33 mm f/1.2 ima 9 elemenata podijeljenih u 7 grupa. Dijafragma ima 11 listića. Minimalna udaljenost fokusa je klasična: 0,5 m. Tokina tvrdi da objektiv nudi izuzetno visoku rezoluciju i nisku vinjetu – ali će se to morati provjeriti na terenu i u praksi.

Objektiv je od metala. Prsten otvora blende nudi širok raspon (160°) kako bi se olakšalo ručno fokusiranje. Prsten za otvor blende je odvojen i taj detalj je recimo za video snimatelje jako interesantan. Tokina tvrdi da objektiv ima veoma umjeren nivo disanja fokusa.

Objektiv nema autofokus i nije otporan na vlagu i prašinu, dužine 87,5 mm, a širine 71 mm. Težak je težine 605 grama. Veličina filtera je 62 mm.

Cijena cca 450 EUR