Nikon Nikkor Z 40 mm F/2: mali višenamjenski objektiv

Nikonov asortiman objektiva za fotoaparate bez ogledala nastavlja da se širi. Prije nekoliko mjeseci je izašao na tržište jedan od njih, a tto je fiksni svestrani objektiv, Nikkor Z 40mm f/2.

Ovaj mali kompaktni objektiv za višestruku upotrebu ima prilično velik otvor blende od f/2 dof/16 koji je relativno pristupačan, košta cca 280 eura.

Nikkor Z 40mm f/2 namijenjen je vlasnicima 24×36 hibrida, poput Nikon Z5 ili Z6 II, kao i vlasnicima fotoaparata sa APS-C senzorom, kao što su Z50 i Z fc koji će „transformisati ” žižnu daljinu ekvivalentnu 60 mm u punom kadru.

Objektiv je težak 170 g , 4,5 cm dužine i 7 cm u prečniku. Konstrukcija je u potpunosti plastična (polikarbonat). Ima jedan prsten koji se koristi za ručno fokusiranje, a preko tijela fotoaparata su dostupne i druge funkcije: kontrola otvora blende, osjetljivosti ili ekspozicije, autofokus koji je idealan za video i fotografiju. Objektiv je otporan je na prašinu i kapljice kiše. Nikkor Z 40mm f/2 nema stabilizaciju. Ima 9 oštrica koje se koriste u mehanizmu otvora blende.