Samsung Galaxy S22 ultra- recenzija, foto i video test

Galaxy S22 Ultra smo sa zadovoljstvom isprobali i uvjerili se da se opet radi o vrhunskom mobilnom telefonu.

ultraširoka kamera 12 MP, f/2.2, 13mm

Njegove foto i video performanse su odlične, za nijansu bolje od onih na starijem Galaxy S21 ultra modelu. U nastavku teksta možete procijeniti da li smo u pravu. Ovo naravno nimalo ne umanjuje kvalitet njegovih jako dobrih foto i video karakteristika. Galaxy S22 Ultra osim cijene i olovke, koja ga čini Samsung Note modelom, se razlikuje u još nekim karakteristikama od Galaxy S22 i S22 +.

Ovaj pametni telefon nasljeđuje vrlo uspješan Galaxy S21 Ultra i završava proizvodnju Galaxy Note modela. Po prvi put, Galaxy S u svom kućištu ima S-Pen olovku koja je bila rezervisana za Galaxy Note. Cijena Galaxy S22 Ultra od 12/256GB1259 u Bosni i Hercegovini košta oko 2400 KM (1200 €).

Galaxy S22 ultra dolazi sa novim Exynos 2200 procesorom i Android 12 softverom, a trebao bi imati mogućnost četiri nadogradnje, a to je do Androida 16.

U ruci, ovaj uređaj odiše kvalitetom. Mora se reći da se Samsung odlučio za najnaprednije premaze u ovom trenutku – Gorilla Glass Victus + na prednjoj i zadnjoj strani – i za aluminijski okvri koji osigurava čvrstinu, a opet telefon ostaje relativno lagan. Ipak, ekran od 6,8 ​​inča obavezuje vlasnika da malo više pazi kada sa telefonom manipuliše jednom rukom. Međutim kada snimate video i to horizontalno sa obje ruke, pravo je uživanje držati ovaj telefon, kao i prilikom pregleda fotografija, video snimaka ili rad na dokumentima uz korištenje olovke. Zahvaljujući bateriji kapaciteta 5000 mah autonomija telefona je jako dobra i između ostalog snimanje videa može da traje dugo i bez bojazni da će vam se telefon ugasiti. Fenomenalni ekran ovog telefona je Dynamic AMOLED 2X rezolucije QHD+ sa Vision Booster opcijom i 1750 nita osvjetljenja, kao i osvježenjem od 120Hz. Zadovoljstvo je gledati fotografije i video snimke na ovom ekranu i uživati u bojama. Mada, prilikom prebacivanja snimaka na neki drugi uređaj ili gledanja na nekom manje kvalitetnom ekranu, može doći do razočarenja, jer se oko navikne na prekrasan prikaz Samsungovog novog ekrana.

FOTOGRAFIJA I VIDEO

Galaxy S22 Ultra je zadržao glavni senzor od 108 megapiksela koji je na Galaxy S21 Ultra sa širokougaonom optikom i senzorom slike 1/1.33” ( f/1.8 ) i laserskim autofokusom. Ostale kamere na ovom telefonu su ultraširoka sa 12 megapiskela (f / 2.2), telefoto kamera od 10 Mpx (f / 2.4) 3x optički zum i periskop kamera 10 megapiskela (f / 4.9) 10x optički zum (ekvivalentna 230 mm)

Selfi kamera je 40 megapiksela i senzorom slike 1/2.82”, ( f/2.2 ), a moze da snima 4K 30/60 fps i FullHD 30fps

Pogledajte 4K video snimak u kojem možete vidjeti kako rade sve kamere, stabilizacija, optički zum.

Kvalitet fotografija na dnevnom svjetlu je jako dobar iako je tretman boja možda malo prenaglašen, pa im donekle daje malo vještački izgled. Da bi dobili najboilji mogući kvalitet možete fotkati sa 108 megapiksela. Na fotografijama ćete uočiti mnogo veću količinu detalja, ali će i fajlovi biti mnogo teži.

Noćni mod i generalno noćne fotografije i video su malo bolji nego one na predhodnom s21 ultra modelu, pogotovo one napravljene širokom i ultraširokom kamerom. To poboljšanje dolazi agresivnijim tretmanom slike i vještačkom inteligencijom koja daje bolju čitljivost fotografije i video zapisa. Sve zavisi od ukusa. Neko voli lošiji, ali prirodniji izgled fotografije, a neko ne voli. Ta razlika je neprimjetna kada se fotke i video gledaju na ekranu mobilnog telefona. Ako želite da imate dobar i oštar kvalitet videa snimajte širokom kamerom u 4K 30 fps. Prilikom snimanja danju, možete koristiti sve optičke zumove, jer video i fotografija ne gube previše na kvalitetu. Snimci su oštri, ne razljevaju se, šum nije previše prisutan. Kod noćnog snimanja vrhunski kvalitet postižete korištenjem široke kamere.

Ultra široka kamera noć 12 MP f2.2 13mm
Široka kamera noć
Telefoto kamera noć 3x

Ovaj model moze da snima video do 8K pri 24 fps, u HDR-u i to sa stabilizacijom slike. Ako želite da kropujete video, a da ne izgubite kvalitet ova opcija nije loša.

Takođe, opcije pro video i pro foto, RAW, noćni mod, portretni video, time lapse video, slow motion, rediteljski mod, super stabilizacija u FullHD 60 fps samo su jedan dio bogatog spektra video mogučnosti.

telefoto

U Galaxy storu možete preuzeti aplikaciju Expert RAW u kojoj uređujte vaše RAW fotografije.