Lumix GH6: “najmoćniji hibrid” koji je Panasonic ikada napravio

Panasonic sa svojom linijom GH je je bio jedan od pionira u segmentu kamera bez ogledala, orijentisan više za video nego fotografiju.

© Panasonic

Sada, i drugi proizvođači proizvode hibridne fotoaparate sa akcentom na kvalitetan video tako da je za Panasonic izazov i borba za kvalitet više nego prisutna. Zadnji model Lumix GH5 je plasiran na tržište 2017. godine. Prelazni model GH5 MARK II se pojavio prije nekoliko mjeseci, ali je taj model u suštini skoro isti kao i njegov jako dobri GH5. Danas je Panasonic najavio svoj najnoviji model i kako tvrdi proizvođač, Lumix GH6 je „najmoćniji hibrid koji su ikada dizajnirali“ Model će se pojaviti na tržištu sredinom maja 2022.

Novi senzor, novi procesor

Senzor visoke rezolucije 25MP, 5.7K video je redizajniran iz temelja sa novim softverom. Ima poboljšanih 13+ koraka dinamičkog raspona uprkos smanjenoj veličini ćelije zbog povećanog broja piksela na senzoru Micro Four Thirds. Koristite karticu CFexpress tipa B za interno snimanje 5,7K H.264/MOV/MPEG-4 AVC/ProRes 422 HQ 4:2:2 10-Bit Apple ili SD slot za snimanje 10-bitnih 4K120p snimaka. GH6 podržava neograničeno snimanje do DCI 4K pri 50p uz 4:2:2 10-bit. Snimanje u V-Log i V-Gamut-u će vam dati 12+ dinamičkog raspona, koji se može povećati na 13+ zaustavljanja aktiviranjem njegovih dvostruko-analognih krugova pojačanja s Dynamic Range Boost Modeom. Mogućnost snimanja visoke brzine prenosa i neograničeno vrijeme snimanja ovu kameru izdvaja ga od bilo kojeg od svojih prethodnika. Za maksimalnu oštrinu, senzor je ima niskopropusnim (low pass) filter; sređuje i gladi svaki moiré kroz inteligentnu obradu detalja iz putem obnovljenog Venus enginea. Oslanjajući se na stabilizaciju slike nove generacije, ovaj fotoaparat sintetizuje osam različitih slika u jednu sliku od 100 MP – bez korištenja stativa.

Venus Engine senzor ima dvostruko veću snagu od prethodnih generacija, što omogućava kontinuirano snimanje od 75 fps ili usporene snimke sa varijabilnom brzinom kadrova od 300 fps (VFR). Brzo očitavanje senzora Venus Engine-a ograničava rolling shutter distorziju tako da kada snimate neboder iz auta u pokretu on će biti okomit a ne iskrivljen.

Stbilizacija

Stabilizacija slike u 5 osi sa pomakom senzora u tijelu se postiže pomoću žiro-senzora visoke preciznosti i algoritma stabilizacije. Na svim žižnim daljinama, ova tehnologija stabilizacije nudi 7,5 koraka odstupanja od brzine zatvarača.

Autofokus

Highlights Brzina obrade autofokusa je utrostručena, ali i dalje sa detekcijom kontrasta dodiuše od 315 i sa tehnologijom (DFD). Panasonic tvrdi da će ovog puta automatsko fokusiranje biti bez greške… Ažurirani algoritam izračunava udaljenost do vašeg subjekta i procjenjuje da li se pomiče bliže ili dalje od kamere, predviđajući gdje će se nalaziti za sljedeći kadar. Funkcioniše prikupljanjem podataka iz nekoliko fokalnih ravnina, a zatim kreira 3D mape dubine u realnom vremenu. Sistem fokusiranja praćenja subjekta takođe podržava prepoznavanje lica, oka, glave, tijela i životinja. Autofokus će se automatski prebaciti s prepoznavanja tijela na lice, a zatim na prepoznavanje očiju kako se subjekt približava kameri radi poboljšane oštrine. Limiter fokusa, pomoć za ručno fokusiranje i ažurirani džojstik omogućavaju brzo i precizno fokusiranje. Zone AF je manje opstruktivno preklapanje, a prioritet lica u višestrukom mjerenju sprečava neželjene promjene ekspozicije.

Lumix GH6 je težak 739g (tijelo), a cijena će mu se kretati cca 2200 EUR (tjielo)