Canon najavljuje nova ažuriranja

Canon je najavio ažuriranja firmware za EOS R5 (firmware v1.50), EOS R6 (firmware v1.50) i EOS-1D X Mark III (firmware v1.60).

Praćenje i prepoznavanje subjekta

Canon EOS R5 i EOS R6 ovim ažuriranjem dobijaju poboljšano prepoznavanje i praćenje subjekata. Korisnici ovih kamera sada mogu da izaberu i “vozila” kao predmet i sa ovim ažuriranjem dobiće istu mogućnost kao i EOS R3 koja može da prati trkačke automobile i motocikle. Ažuriranje takođe poboljšava ukupno AF praćenje ljudi, sa poboljšanom detekcijom očiju i lica, čak i kada subjekt nosi masku, kao i dodavanjem detekcije tijela.

Pojednostavljen tok rada

Ova nadogradnja daje vlasnicima EOS R5 i EOS R6 mogućnost postavljanja prilagođenog balansa bijele boje u prikazu uživo, kao i pojednostavljujuću ručnu kontrolu balansa bijele boje. Novi firmware osigurava na svim modelima da korisnici ne mogu greškom prenijeti datoteke pritiskom na višenamjenski kontroler kada je opcija “Transfer SET” postavljena za FTP prenos. Korisnici EOS-1D X Mark III sa ovim novim ažuriranjem moći će svoje glasovne zabilješke (svojim snimcima možete dodati/snimiti glasovne zabilješke), kao i ocjenjivanje slike, da urade koristeći samo jedno dugme za obavljanje obje funkcije istovremeno.

Poboljšana podrška za objektiv

EOS R5 je sada kompatibilan sa Canon-ovim EOS VR SISTEMOM i RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE objektivom. Ažuriranje takođe nudi manuelnu (ručnu) podršku za RF 70-200mm F4L IS USM, čak i ako je izabran AF. Ažuriranja firmwera za EOS R5, EOS R6 i EOS-1D X Mark III bit će dostupna za preuzimanje od 2. decembra 2021.