Miriše na dobro, novi Sony a7 IV

Stigao je novi SONY a7 IV fotoaparat. Krajem godine će biti u prodavnicama, ali se već sad može napraviti narudžba. Njegov predhodnik a7 III je bio jako popularan, ali je za profesionalne korisnike imao jedan nedostatak – interno i eksterno snimanje 4K 10 bit 422 videa. Oni koji se profesionano bave post produkcijom, a prije svega kolor korekcijom, su mu nalazili mane. Evo, sada im je i ta opcija ponuđena na tacni, pa mogu da uporede ovaj novi sa onim starim modelom. U međuvremenu je izašao i SONY a7s III koji je sa svojim fenomenalnim video preformansama zadovoljio video profesionalce, ali su mu opet fotografi zamjerili na malom broju piksela  od 12 MP i još neke detalje, pa zato ova mašina prije svega ima namjenu da se koristi za snimanje vrhunskog profesionalnog videa.

Nova Alpha 7 IV ima Exmor R senzor punog formata od 33 MP. Dizajn senzora postiže impresivan dinamički raspon od približno 15 koraka, a fotografije se mogu snimati u sirovom, JPEG ili 10-bitnom HEIF formatu. Potpuno podesivi ekran od 3.0 inča osjetljiv na dodir, stabilizovani senzor 5 osa, rafal pri 10 fps, udobno tražilo, dobar kvalitet slike, odličan i brzo autofokus (detekcija faze) kao i Real time tracking  sistem zasnovan na prepoznavanju praćenih subjekata putem AI (vještačke inteligencije) koji prepoznaje boje, uzorke i udaljenost subjekta radi visoke tačnosti i brzine fokusiranja. Efikasno otkrivanje očiju, neograničeno snimanje bez cropa u 4K 25 fps, ali pri snimanju 4K 50 fps ima crop. Elektronsko tražilo zadržava klasične dimenzije Oled QXGA od 3,69 Mps. Elektronski shutter je ograničen na 1 / 8000s, nema opciju višestrukog snimanja uz pomak piksela Pixel Shift. Osjetljivost se proteže do 204.800 ISO u režimu fotografije i 102.400 ISO u video režimu.  Kako tvrde prvi testovi, tek na 12.800 ISO primjećujemo nestanak sitnijih detalja koji su vidljivi.

Nova Alpha 7 IV ima Focus Breathing  rješenje za  održavanje vidnog polja prilikom fokusiranja objekta. Ublažiće prelaze fokusa i održati dosljedno vidno polje pri promjeni položaja fokusa tokom snimanja. Ovaj način rada lagano se ubacuje u sliku i ispravlja sve uočene promjene u kompoziciji prilikom fokusiranja. 

Kompatibilni objektivi Focus Breathing:

Alpha 7 IV je malo veći od SONY a7 III, tako da je  samim tim i ručka sa desne strane veća i komfornija za držanje. Kućište je napravljeno od gušće i jače legure magnezija, ali ne i teže. Fotoaparat je otporan na prašinu i kišu.

Pošto je namjenjen i za profesionalnu video upotrebu, ovaj model ima ulaz za eksterni mikrofon i izlaz za slušalice i HDMI priključak pune veličine koji nudi pouzdaniju vezu pri radu s vanjskim snimačima.

Multifunkcionalni Hot Shoe podržava rad s opcionalnim ECM-B1M Shotgun mikrofonom ili XLR-K3M XLR adapterskim kompletom, koji pružaju poboljšan i jasan zvuk pri snimanju i slanjem digitalnog audio signala u kameru.   

Sony Alpha 7 IV ne nudi snimanje sirovog Raw videa, ali ima snimanje u S-Cinetonu. Prilikom snimanja  u Full HD  nema cropa, a može se postići brzina kadrova od 120 fps. Još jednom napominjemo da uređaj nudi izbor kompresije XAVC S H.264 ili H.265  za snimanje videa 4K 10 bit  4: 2: 2 interno:

24p 3840 x 2160 (240 Mbps), 50p  3840 x 2160  4:2:2, 10bit, PAL (500 Mbps), 25p 3840 x 2160  4:2:2, 10bit, PAL (250 Mbps)

Zbog velikih brzina prenosa na ovom uređaju imaju dva ulaza za kartice:

Ulaz 1: CFexpress Tip A / SD (UHS-II)

Ulaz 2: SD/SDHC/SDXC (UHS-II)

Uređaj je opremljen bežičnim Bluetooth i WiFi  vezama od 5 GHz i 2,4 GHz, za koje Sony kaže da omogućavaju prenos uživo. Što se tiče snage, tu je  baterija NP-FZ100 koja je već prisutna na ostalim proizvodima ove marke. Tako je i ručka VG-C4EM  kompatibilna.

Cijena je oko 2800 €  ili 3000 € u kompletu sa FE 28-70mm objektivom.