Foto i video test Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

Dobio sam na korištenje Galaxy Z Fold 3 5G telefon koji se pojavio na tržištu prije nekoliko mjeseci. Riječ je o high class telefonu po mnogo čemu, čija je cijena 1700 EUR. Kao i obično fokusirali smo se prije svega na jedan dio njegovih foto i video perfomanse.

Z Fold 3 je telefon na rasklapanje sa ekranom od 7,6 inča Dynamic AMOLED x2 1768 x 2208, a kada je  sklopljen 6,2 inča 2268 x 832. Stopa osvježavanja je 120 Hz.  Ima tri zadnje: 12 MP, f/1.8, 26mm (široka), 1/1.76”, 1.8µm, Dual Pixel autofokus, OIS, 12 MP, f/2.4, 52mm (telefoto), 1/3.6”, 1.0µm, AF, OIS, 2x optički zum i 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm (ultra široka), 1.12µm.

Brz, dobar i iskoristiv rad na ovom telefonu omogućava odličan Qualcomm Snapdragon 888 procesor, GPU Adreno 660 i 12 GB RAMa i 256 GB interne memorije.

Ima i dvije prednje kamere: 10 MP, f/2.2, 26mm (široka), 1/3”, 1.22µm, a druga od od 4 MP, f/2.0, 26mm (široka), 1/3”, 1.22µm koja se može koristiti samo kada je telefon rasklopljen i nalazi se ispod ekrana i skoro da je nevidljiva.

Ova nova forma telefona se može svidjeti ili ne svidjeti novim korisnicima. Oni malo mlađi će vrlo brzo  savladati princip rada Z Fold 3 telefona, oni malo stariji malo sporije i teže. Telefon je, posmatrano po cijeni, namjenjen onima sa dubokim džepom, a generalno su to poslovni ljudi kojima osim prestiža ovaj kvalitetni telefon može biti i od koristi. Telefon se ne uzima zbog kvaliteta fotografije ili beskonačnog snimanja selfija. Z Fold 3 se sa svojim kamerama od 12 MP dosta dobro snalazi i pravi dobre fotografije i  snimke, pogotovo one u 4K 60 fps, ali kada usporedimo cijenu ovog modela i nekim malo starijim Samsung modelima, fotografija i video na tim modelima ne zaostaju mnogo za novim Galaxy Z Fold 3 5G. Noćni mod prilikom snimanja fotografija je jako dobar, oštar i bez velikog šuma.

Ono što je takođe jako dobro jeste da ima stabilizaciju slike prilikom snimanja u 4K rezoluciji sa 30 ili 60 fps i to mnogo koristi. Naravno ima i jako dobru super stabilizaciju u 1080p kao i time lapse i slow motion.

Ovaj model ima odlične stereo zvučnike. Mada, koliko god se svi proizvođači trudili ni jedan telefon još uvijek ne može da parira kvalitetom videa i fotografije sa novim fotoaparatima i kamerama, čak ni onim sa malim senzorom namjenjenim amaterima. Koliko god da ima piksela, objektivi i senzori kamera su mali, slab nivo svjetlosti ulazi kroz njih, a tek kod zumiranja koje je digitalno kvalitet fotografije se apsolutno gubi. Vještačka inteligencija donekle u tom slučaju odrađuje posao i kod ovog modela to dosta dobro radi kao i auto korekcija u samom telefonu.

Galaxy Z Fload 3 zahvaljujući svom rasklapanju daje mogućnost da se lakše obavlja posao na rasklopljenom velikom ekranu , obradi videa ili fotografije, pisanju kratkih tekstova na površinama gdje laptop nije moguće staviti ili gdje je previše upada u oči. S Pen olovka se može koristiti sa ovim telefonom. Na velikom ekranu je uživanje gledati fotografije ili video, a mogu se lako pregledati i provjeravati  prezentacije ili razne statistika…

Može da otvori više aplikacija i da sve one budu vidljive. Na ovaj telefon se može povezati bežični miš koji vam može olakšati rad, a telefon se takođe može povezati na veći ekran. Kada je telefon preklopljen dobro stoji u ruci i relativno lakose jednom rukom može tipkati i koristiti njegove aplikacije. Kada telefon u toku rada rasklopite sve ono što ste radili na zaklopljenom ostaje i na rasklopljenom ekranu i to još preglednije. Z Fold 3 je otporan na vodu i težak je 271 g.

Ovaj zaista interesantan i kvalitetan telefon ljudima može da bude nešto više od fotoaparata i telefona koji služi samo za razgovor, ali njegova visoka cijena putem koje će proizvođač nadoknaditi vjerovatno ne preveliku, ali sigurno izabranu vrstu kupaca, sprečava na samom početku da se prema njemu zainteresujete.