Šminkerski Samsung Z Flip 3 5G

Dobio sam na nekoliko dana interesantan novi Samsung telefon. Riječ je o Samsung Galaxy Z Flip 3 5G. Lijep, voodotporan i releativno skup, oko 900 EUR, sa 8GB RAM memorije, 128 GB pohrane i procesorom Snapdragon 888 5G. Ako imate pare, dobar je poklon za ženske osobe zbog svog dizajna, a kada je telefon preklopljen sa svojih 4,2 inča može se staviti u svaku torbicu ili džep.

Ako telefon kupujete zbog videa i fotografije mislim da ćete u nekim drugim Samsung modelima, kao što je S21, naći boljeg saveznika. Prije svega zbog nedostatka treće kamere, pa i piksela koji mogu da poboljšaju isticanja, kontraste, sjenu i generalno bolji kvalitet fotografije ako fotografiju printate ili je gledate na velikom ekranu. U navedenom slučaju kod Z Flip 3 telefona softver uz pomoć AI (vještačka inteligencija) odrađuje taj nedostatak. Kvalitet fotografije i videa u ovom Z Flip 3 modelu je dobar i boje su jako lijepe, ali za cijenu po kojoj se ovaj telefon prodaje očekivali smo mnogo bolje. Međutim, ako vaše fotografije gledate na telefonu razliku u kvalitetu skoro da nećete primjetiti. Samsung Galaxy Z Flip 3 5G ima dvije zadnje kamere 12 MP, f/1.8, 27mm (široka), 1/2.55” Dual Pixel PDAF, optičku stabilizaciju i ultra široku od 12 MP, f/2.2, 123˚ i jednu prednju kameru od 10 MP, f/2.4, 26mm (široka). Prilikom snimanja imate opciju Auto Framing, pritisnite snimanje i kamera zadržava snimak u centru, čak i dok se vi krećete ili dok se ljudi kreću i izlaze i ulaze u vidokrug. Telefon čak i kada je preklopljen može sa svoje dvije kamere da snima video i pravi selfi fotografije u 1:1 promjeru slike (za Instagram). Njegov oblik, veličina i fleksibilnost vam omogućavaju da telefon stavite bilo gdje da biste dobili vaš snimak, kao recimo na vrh ormara.

Što se kvalitete slike tiče fotografije i video snimci pri dnevnom osvjetljenju izgledaju jako dobro. Ultraširoka kamera je dobra prilikom dnevnog i noćnog fotografisanja. Noćni foto mod je jako dobar. Prilikom snimanja videa u zatvorenim prostorima ili noću koristite široku kameru jer prije svega video koji snimate ultraširokom kamerom ima dosta šuma pa snimci izgledaju mutni i zrncasti.

Ovaj model može da snima video do veličine rezolucije 4K(UHD) 60 fps s tim da prilikom snimanja u ovoj rezoluciji i broju slika telefon ne može da koristi stabilizaciju slike, a takođe može da snima samo sa širokom kamerom. Ultraširokom kamerom nije moguće snimati video ni u FHD 60 fps. Super stabilizacija jedino i dosta dobro radi u rezoluciji FHD 30 fps

Takođe možete pogledati i primjer usporenog snimka u 1080p, kao i selfi snimak kamere u 4K rezoluciji u otvorenom i zatvorenom prostoru i režiserski mod koji je dobar, interesantan i koristan za vlogere ili za blogere/novinare koji prave mini priloge za portale ili blogove. Sami zaključite da li sve to odgovara vašim zahtjevima.

Koliko sam mogao da zaključim Samsung Galaxy Z Flip 5G nažalost nema dual sim opciju (dvije kartice), nego se za drugu karticu mora pokrenuti eSim opcija.

Ekran Dynamic AMOLED 2X, kada je telefon otvoren, je veličine 6.7 inča, 101.5 cm2 1080 x 2640 rezolucije i ima brzinu osvježenja od 120Hz. Jako je prijatno i lako surfati po ekranu, a pogotovo gledati na njemu ono što ste snimili. Kada je ekran 80 % osvjetljen potpuno napunjena baterija od 3300 mAh može da traje oko 11 sati. Naravno, ako mnogo snimate video ili gledate youtube to trajanje je mnogo manje. Z Flip 3 podržava brzo punjenje od 15 vata, kao i bežično punjenje. Telefon se isporučuje bez slušalica i punjača.