TASCAM razvija CA-XLR2d XLR adapter za fotoaparate bez ogledala u saradnji sa Canonom, Fujifilmom i Nikonom

Kamere bez ogledala generalno nemaju visokokvalitetne audio ulaze. Ako želite najbolji mogući zvuk, morate da koristite audio snimače, a zatim u montaži zvuk i sliku sinhronizovati. Kako bi se sve to poboljšalo, Tascam je u saradnji sa Canonom, FUJIFILM -om i Nikonom razvio XLR adapter koji se postavi na hot shoe i tako šalje zvuk direktno u kameru. Tascam tvrdi da visokokvalitetna pretpojačala i digitalno-analogni pretvarači poboljšavaju kvalitet snimljenog zvuka u odnosu na audio 3,5 mm ulaz. Adapter podržava mikrofon i linijsko prebacivanje kao i + 48V fantom. Analogni izlazi podržavaju dva načina rada. Zvuk se unosi u kameru putem 2 mikrofonska XLR ulaza ili dva audio ulaza od 3,5 mm. Takođe putem izlaza za slušalice možete imati direktno audio monitoring onoga što snimate.

Sa adapterom bi trebala doći kutija za baterije (2 AA baterije) i metalni adapter za hot shoe (cold shoe mount).

Nažalost za Nikon fotoaparate zvuk preko hot shoe -a neće biti moguć tako da je potreban kabal koji vodi do audio ulaza u kameri.

Kompatibilni fotoparati:

Canon EOS R3 (uskoro će biti najavljeni još neki modeli), Fuji XT4, Fuji X S 10, Nikon Z 7II, Z 6II, Z 7, Z 6, Z 5, Z FC, Z 50

Ovaj proizvod je još u fazi razvoja, ali Tascam tvrdi da će se do kraja 2021. godine adapteri CA-XLR2d pojaviti na tržištu. Još uvijek se ne zna koja će biti cijena. Ovaj proizvod liči na adaptere koje su Sony i Panasonic prije nekoliko godina proizveli za neke od njihovih fotoaparata.