Oppo najavio RGBW senzor, bijesni OIS i kontinuirani zum za nadolazeće smartphone kamere

Kompanija Oppo nedavno je najavila svoju kameru ispod ekrana, a danas obećava i ozbiljan napredak u tehnologiji stabilizacije i zuma na nadolazećim smartphone kamerama.

Oppo je ovdje najavio puno toga, a najzanimljivije svakako zvuči njihova OIS stabilizacija po 5 osa. Tradicionalni OIS funkcioniše na kompenzaciji pokreta pomičući objektiv kamere iznad senzora. Sensor-shift stabilizacija s druge strane pomiče senzor kako bi kompenzirala treskanje.

Oppovo rješenje kombinuje ove dvije tehnologije i navodno garantuje vrhunsku stabilizaciju i jasne fotke i video u najtreskavijim uslovima. Pomičući i objektiv i senzor kamere stabilizacija se odvija po sveukupno 5 osa i navodno je triput efikasnija od konvencionalnog OIS-a.

Nadalje najavili su i novi RGBW senzor koji se može pohvaliti s 60% više osjetljivosti na svjetlo te 35% manje šuma pri snimanju.

Ništa manje zanimljivo ne zvuči ni tehnologija kontinuiranog zuma na kojoj također rade. U svijetu DSLR digitalnih fotoaparata to nije ništa novo ali smjestiti takav sklop koji garantuje raspon od 85-200mm u kućište pametnog telefona nije nimalo lako.

Iz kompanije Oppo kažu da su itekako svjesni da implementacija toliko pokretnih dijelova u jedan telefon povećava mogućnost kvarova i problem općenito. Zato su u fazi rigoroznog testiranja, drop testovima i svakakvim drugim nevoljama koje ugrožavaju današnje pametne telefone, prije nego što se bace u masovnu proizvodnju.

Novi RGBW senzor je prvo što će Oppo i komercijalno ponuditi u nekom od nadolazećih flagship telefona tokom posljednjeg tromjesečja ove godine.

Kad će ovo ostalo zaživjeti, zasad nije poznato no svakako zvuči zanimljivo i obećavajuće.

Izvor/preuzeto: Smartphonehrvatska