Canon XF605 Pro kamkorder uskoro stiže na tržište

Canon je upravo registrovao u Kini novi profesionalni kamkorder pod kodom ID0153. Ovaj bi kamkorder ustvari trebao biti novi Canon XF605 Pro, a zvanično saopštenje za ovaj model se očekuje krajem ovog mjeseca.

Canon XF605 trebao bi biti namjenjen prije svega za snimanje reportaža, dokumentarca, live streaminga… Kako smo saznali ovaj će model biti prilagođen snimateljima i novinarima koji rade sami.

Kamera dolazi sa zum objektivom od 15x, a AF sistem je prv u seriji XF koji podržava AF sa detekcijom glave i očiju. Kamera ima CMOS senzor i DIGIC DV7 procesor. Mogućnost snimanja u 4K UHD rezoluciji i brzini kadrova do 50 fps 10 bit 4: 2: 2 u kodecima XF-AVC i MP4. Prilikom snimanja u Full HD rezoluciji, brzina kadrova se može da ide do 120 fps. Canon XF 605 Pro će ima tri načina stabilizacije slike, kao i ugrađene ND i IR filtere. Kamera je mala, ali ima cijeli niz kontrola i povezivanja potrebnih za integraciju za studijsko i produkcijsko okruženje. U opisu se spominju 12G-SDI, Wi-Fi i Ethernet, 11 tipki koje možete programirati, ekran osjetljiv na dodir i multifunkcionalna platforma za dodatnu opremu. Kamera podržava profil Canon Log 3, direktno snimanje u PQ ili HLG HDR formatima, istovremeno snimanje na dvije SD kartice u različitim formatima. Lako se usklađuje sa fotoaparatima Canon EOS R i Cinema EOS u reprodukciji boja, smanjujući vrijeme naknadne obrade pri snimanju različitim fotoaparatima.

Još nema informacija o datumu početka prodaje i cijeni.