Sony ZV-E10, kamera koja voli Vlog

Youtube je postao glavna platforma za sve one koji žele nešto da podijele sa publikom. Neki to rade odlično i pravo je uživanje gledati njihove priloge, priče, savjete, testove…Neki od njih koriste mobilne telefone da bi mogli da snime sami sebe i okruženje, neki poluprofesinalnu opremu, a neki čak i ozbiljnu profesionalnu opremu. Naravno, za vlogera nije samo bitno da ima dobru kameru, treba imati i dobar objektiv, mikrofon, rasvjetu, ali prije svega dobru temu ili priču. U posljednje vrijeme nekoliko kompanija prodaje fotoaparate/kamere koje u svom nazivu imaju naznaku Vlog. Jedna od njih je Sony ZV-E10 fotokamera sa izmjenjivim E mount objektivima.

Sony ZV-E10 ima ugrađen APS-C Exmor CMOS senzor od 24 MP. Snima 4K video 4.2.0. u XAVC S formatu 24/25 fps 60/100 Mbps. Snimanje sa 24 fps je bez cropa, a sa 25 fps ima crop od 1.2x. Može da snima putem HDMI izlaza 4.2.2. 8 bit video. Auto fokus sa 425 tački je sa detekcijom faze i po testovima koje smo vidjeli jako dobro funkcioniše.

Ovaj model ima digitalnu stabilizaciju slike prilikom snimanja video zapisa, ali sa crop faktorom od 1.44x. Podržava S log 3 i HLG. Mogućnost ISO raspona je od 100 do ISO 32 000. Sony ZV-E10 ima ulaz za eksterni mikrofon i izlaz za slušalice. Ugrađeni interni usmjereni mikrofon sa 3 kapsule optimizovan je za snimanje zvuka ispred kamere, tako da jasno snima glas čak i kada ste u gomili. Nažalost nema tražilo (viewfinder) koje može da olakša snimanje ili fotografisanje pri jakom suncu.

ZV-E10 ima mogućnost da emituje audio i video zapise uživo kada je povezan na uređaj koji podržava USB-C. Podržava UVC / UAC standarde i može prenositi do 720p streama, zavisno o uređaju na koji je povezan. Ovaj model ima tipku C1 za defokusiranja pozadine koja se nalazi na desnom vrhu fotoaparata. Ova funkcija je namijenjena početnicima. Kada se tipka pritisne otvara se otvor blende do kraja. Nažalost, pri jakom svjetlu to će često prisiliti kameru da koristi brzu brzinu zatvarača za kompenzaciju, tako da će video biti pomalo isjeckan.

I ovaj model ima Soft Skin efekt. Korisnici mogu podesiti efekt na nizak, srednji ili visok (ili isključen). Na vama je da vidite koji vam nivo najviše odogovara.  Uz ovaj model možete da koristite i GP-VPT2BT9 držač koji olakšava snimanje selfija i snimanje iz visokih ili niskih uglova.

Težina ovog modela je 344 grama (tijelo)

Sony ZV-E10 će se prodavati kao tijelo ili sa 16-50 mm OSS kit objektivom.

Cijena sa objektivom cca 800 EUR