Razgovori sa profesionalcima: Sanja Džeba, scenograf i kostimograf

Često ljudi koji nisu vezani za audiovizuelni svijet mješaju neka zanimanja. Recimo, obično je to nekad bio slučaj sa zanimanjima novinara i spikera, ali i sa fotografom i snimateljem. Svi oni rade na istom mjestu, ali im poslovi  nisu isti. Na filmu i pozorištu se takođe susrećemo sa sličnim situacijama. Obično usko sarađuju, često ista osoba obavlja oba posla, ali su ipak scenograf i kostimograf dva različita posla. Ovaj i sljedeći intervju posvećujem upravo scenografiji i kostimografiji i to kroz razgovore sa osobama koje obavljaju oba zanimnja. Kratka i stručna pojašnjenje za scenografa će nam dati Sanja Džeba.

Za Sanju Džebu sam inače čuo još kao osnovac i srednjoškolac. U tom periodu nisam skoro ništa znao o Sanjinom umjetničkom i stručnom radu, ali sam znao da su moje drugarice iz srednje škole maštale da u butiku „Žirafa“ u Sarajevu na Mejtašu kupe neki komad tkanine koji je Sanja sredinom 80-ih godina slala iz Francuske i Italije u Sarajevo.  Sanju i njen kreativni rad, karijeru i život onakav kakav jeste upozno sam u Parizu. Rođena Banjalučanka koja kao mala dolazi u Sarajevo. Poslije završene srednje škole odlazi u Beograd gdje je diplomirala na Fakultetu primjenjenih umetnosti u Beogradu, odsjek scenografija, sa prosječnom ocenom 9,5 i stekla diplomu slikar-scenograf. Članica je udruženja  likovnih i primijenjenih umjetnosti BiH od 1981. Dobila je stipendiju francuske vlade 1986-88., staž u pariskoj operi Garnier i praktični rad u Teatru 95 u Parizu. Pohađala je Međunarodni odjel za scenografiju LEM (Laboratorij svemira i kretanja) Jacques Lecoq.  Godine 1987. stiče status nezavisnog umjetnika, 1989. postaje član Udruženja filmskih radnika BiH. Od 1981. djeluje kao scenograf, kostimograf u pozorištu, na filmu i na televiziji, na teritoriji bivše Jugoslavije i Francuske. Od 1992. do 2007. živi i radi u Parizu, gdje je radila oko 30 kostimografskih djela u pozorištu. Sanjina biografija je ogromna. Radila je scenografiju i kostime za mnoge filmove, pozorišne predstave, reklame – „Ovo malo duše“, „Kuduz“, „Snijeg“, „Ništa samo vjetar“…Sarađivala je sa Ademirom Kenovićem, Goranom Bregovićem i Bijelim dugmetom, Aidom Begić, Nenadom Dizdarevićem, Dubravkom Bibanovićem, Alešom Kurtom, Andrew Wilsonom, Kornelijem Kovačem….  

Šta je scenograf ?  Da li je to zanat, zanimanje, umjetnost ili spoj svega ovoga?

Scenograf je zanimanje. To je spoj umjetnosti i zanata. Da bi osmislili vizualni univerzum unutar kojega će se kretati likovi za pradstavu ili film, potrebno je biti umjetnik, a da bi to napravili, potrebno je poznavati i neke zanate.

Da li ti je interesnatnije raditi za pozorište ili televiziju i film? Mislim prije svega na kreativnost, atraktisnost, pa i novac ?

Rad u pozorištu je specifičan, jer tu imamo jednu konstantnu udaljenost publike od pozornice tj. scenografije i glumaca. Važnu ulogu igra i svijetlo. U pozorištu sve ide kroz oko publike. U filmu je kamera oko gledaoca. Tako da je jednako bitan detalj i cijelina.

Televizija je medij koji je blizak filmu te je tretman scenografije sličan filmu, ako je to igrani program. U studijskim emisijama scenografije su prilagođene namjeni emisije.

Svaki od ovih medija je interesantan za umjetnika. Što se novca tiče, obično su filmovi i reklame najbolje plaćeni.

Da li nove tehnologije utiču ili mjenjaju tvoj posao?

Nove tehnologije su donijele nove mogućnosti za scenografiju. Sada sve, pa i likove, možete “napraviti” pomoću CGI (Computer – generated imagery). One utiču na moj posao ali ga u suštini ne mjenjaju.

Sa kojim članovima filmske ili pozorišne ekipe scenograf najviše sarađuje i zašto ?

Uvijek najviše sarađujete sa rediteljem jer on ima kompletnu viziju projekta. Sve počinje sa čitanjem scenarija ili pozorišnog komada i onda sa rediteljem kroz razgovor i skice pravite vizualni dio projekta.

Kad se radi film, onda je osim reditelja veoma bitna bliska saradnja sa direktorom fotografije (snimateljem). Kad radim kostim, blisko sarađujem sa glumcima, a u izvedbi šnajderima.

Da bi se sve što ste zamislili napravilo vrlo je važno imati dobru ekipu izvođača sa kojima blisko sarađujete jer je bez njih to neizvodivo.

Na kojim projektima trenutno radiš ?

Ove zime sam radila sa Aidom Begić na njenom novom filmu, “Balada”, a u posljednje vrijeme sam bila zauzeta radeći reklame.

Autor: Darko Udovičić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s