Panasonic Lumix G9 – 4K 10 bit 422 i Sigma 16 mm f/1.4

Prijatno iznenađenje nam je priuštio Panasonic Lumix G9 fotoaparat. Sa ovim fotoaparatom smo isprobali i široki fiksni objektiv Sigma 16 mm f/1.4 objektiv. Lumix G9 je fotoaparat koji je na tržištu od početka 2018 godine. Senzor MicroFour Thirds 4/3 od 20.3 MP, procesor Venus Engine, snimanje videa u 4K 25 fps 10 bit 422 interno, a na eksterni snimač snima video 4K 50 fps 10 bit, 50 fotografija u RAW formatu koje mogu biti snimljene u kontinuitetu –  samo su dio karakteristika ovog interesantnog fotoaparata. Lumix G9 odlično leži u ruci, ima odličnu stabilizaciju slike 5 osa, a autofokus (detekcija kontrasta) koji kod Panasonic Lumix fotoaparata nije bolja strana, u ovom modelu je mnogo efikasniji nego u recimo Lumix GH5. Lumix G9 Koristi  Depth From Defocus (DFD) sistem, koji pruža 225 tačaka. Poboljšan je po pitanju brzine i praćenja mete. Takođe, tu je jedna opcija vrijedna isticanja – AF Point Scope. Ova funkcija uvećava mete koje su daleko od objektiva kako bi bile jasno isfokusirane. Ovaj fotoaparat ima mogućnost da osam uzastopnih fotografija spoji u jednu veličine 80MP.

Ulaz za eksterni mikrofon i izlaz za slušalice vam omogućavaju da imate dobar kvalitet snimljenog tona (LPCM 16 bit u MOV formatu), kao i monitoring onoga što snimate. Nažalost na Lumix g9 nije kompatibilan sa XLR mikrofonskim adapterom DMW-XLR1 kao što je to slučaj sa GH5 ili S1 i S1 H fotoaparatima. Dva ulaza za SD kartice, mini kontrolni ekran u gornjem desnom uglu ovom fotoaparatu daju dobar izgled, ali prije svega jako dobar kvalitet foto i video materijala.

Sigmin objektiv od 16 mm f/1.4 MTF koji je težak 405 grama sa otvorom blende f/1.4 do f/16, bez stabilizacije, promjera filtera 67 mm se savršeno uklopio sa ovim fotoaparatom. Video i fotografije su oštre, kvalitetne, a video snimci čak i noću bistri i bez šuma. Kao i velika većina fotoaparata, ni ovaj Lumix G9 nema ND filtere, pa smo prilikom snimanja na jakom dnevnom svjetlu morali podizati shutter speed. Video kamere imaju ND filtere i oni dosta olakšavaju i pojednostavljuju snimanje, prije svega videa pri jakom dnevnom svjetlu. Panasonic fotoaparati su u Bosni i Hercegovini manje zastupljeni nego drugu marke. Jedan od ovlaštenih prodavaca, kako stoji na zvaničnoj Panasonic BiH stranici, je Foto Žunić.