Široki i brzi objektiv Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR

Fujifilm je najavio novi objektiv XF18mm f / 1.4 R LM WR koji je ekskluzivno napravljen za digitalne fotoaparate bez ogledala X serije. Kompanija tvrdi da je lagan, a idealan je za širok spektar upotrebe, od pejzaža do portreta.  Ovaj najnoviji objektiv ima ekvivalentnu žižnu daljinu od 27 mm od 35 mm sa maksimalnim otvorom blende od f / 1,4. Širok spektar upotreba rezultira fokusom na objektima udaljenim samo 11 centimetara od prednjeg elementa. Fujifilm kaže da ova sposobnost bliskog fokusiranja kombinovana sa brzim otvorom blende i širokom žižnom daljinom omogućava snimanje svega, od svakodnevnih trenutaka do širokih pejzaža. Objektiv je otporan na prašinu, vlagu i temperature do -10 C.

Sočivo je napravljeno od 15 elemenata u devet grupa i koristi tri asferične leće i jedan element izuzetno niske disperzije (ED) kako bi se minimalizirale hromatske i komatske aberacije. Fujifilm tvrdi da to znači da će se najfiniji detalji slike reprodukovati s visokim nivoima oštrine. Objektiv ima navoj prednjeg filtera od 62 mm, dugačak je 7,56 centimetara i težak je samo 370 grama. Objektiv je napravljen od metala.

XF18mm f / 1.4 R LM WR koristi interni sistem autofokusiranja koji pokreće linearni motor za koji Fujifilm kaže da pruža brze, tačne i gotovo nečujne performanse autofokusa. Od minimalne udaljenosti objekta (MOD) od 20 centimetara do beskonačnosti, fokusna grupa elemenata leće traje samo 2,5 milimetra. Fujifilm objašnjava da to znači da se fokus može postići za samo 0,04 sekunde. Objektiv nema stabilizaciju.

Za preciznu ručnu kontrolu fokusa, kompanija tvrdi da su komponente u sklopu prstena za ručno fokusiranje posebno konstruisane za što bolju kontrolu fokusa.

Cijena cca 1000 EUR

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s