Mini noćni test Samsung S21+

Kao što smo obećali, nakon dnevnih snimaka urađenih na Jahorini, iskoristili smo posjetu Trebinju da noću istestiramo Samsung Galaxy S21+ . Video snimci su snimani u rezoluciji 4K, 60 slika u sekundi, a fotografije su urađene u raznim modovima i različitim kamerama.

Kao i sa Note 20, koji smo ranije istestirali, i sa ovim S21+ je moguće napraviti dobre fotografije u mrklom mraku. Sami procijenite da li ćete koristiti noćni mod (night mod) ili ćete fotografisati u normalnom modu da bi fotografije izgledale prirodnije. Noćni mod na S21+ je dobar, ali fotografije u nekim slučajevima ne mogu da dočaraju ono što fotografišete, jer ovaj mod dosta posvijetli fotografiju, ali je takođe izoštri i eliminiše šum. Zbog maksimalne svjetloće fotka nije prirodna (mada neko možda to i voli), ne dočarava ono što realno oko vidi, ali zato u bilo kojem programu za foto obradu možete da malo potamnite fotografiju, a da ne pokvarite njen tehnički kvalitet.

Noćni mod i široka kamera 64 M

Ultra široka noćni mod široka kamera noćni mod telefoto noćni mod:

Kvalitet video snimka je dobar. Vjerovatno model Ultra daje još bolje rezultate, ali generalno bilo koji kvalitetni smartfon u noćnim uslovima i sa veličinom senzora koje njegove kamere posjeduju ne može dati brilijantne rezultate. Ako snimke gledamo na smartfonu oni će izgledati odlično, ali ako te snimke gledamo na laptopu ili televizoru, primjetićemo da imaju dosta šuma i da nemaju dovoljno dobru oštrinu. Samsung S21+ se dobro snalazi u noći, pa čak i u jako mračnim uslovima.

Tekst, foto i video: Darko Udovičić