O Adobe Super rezoluciji

Povećavanje digitalne fotografije obično uništava njen kvalitet. Gubite detalje i oštrinu i cijela slika izgleda hrskavo i neprivlačno. Međutim, kompanija Adobe godinama radi na algoritmima kako bi pokušali da CSI funkciju „poboljšanja“ ubace u softver za uređivanje slika. Najnovija verzija Photoshopa sa funkciom koja se zove Super Resolution pravi veliki skok u tom smjeru. Ako imate pretplatu na Creative Cloud koja uključuje Photoshop, možete joj odmah pristupiti.

Otvorite fotografiju u Adobe Camera Raw (ACR). Ako otvorite neobrađenu fotografiju snimljenu digitalnim fotoaparatom, Photoshop bi trebao automatski otvoriti datoteku u ACR-u bez ikakvih dodatnih koraka. Ako pokušavate otvoriti drugu vrstu datoteke, poput JPEG ili PNG, možete proći kroz Adobe Bridge i otvoriti u Camera Raw. Kada uđete, kliknite desnu tipku miša na sliku i kliknite na „poboljšaj“ ili upotrijebite tipkovnu prečicu: ctrl + shift + D. Klikom i zadržavanjem slike vratit ćete je u unaprijeđeno stanje tako da možete vidjeti usporedbu između dvije verzije. Ovaj okvir takođe će vam dati procjenu koliko će vremena trebati za konverziju slike ako odlučite izvršiti promjene. Što bolji kompjuter i grafička karta to će se proces brže završiti. Jednom kada kliknete na „poboljšaj“, proći će kroz proces konverzije slike, a pregled će se pojaviti na dnu ekrana, odmah do originala.

Kada gledate fotografije koje su umanjene možete uočiti razliku, posebno u područjima s puno detalja (koja se obično nazivaju “područja visoke frekvencije”). Linije očito postaju jasnije i cijela stvar se čini generalno oštrijom. Ova poboljšanja vjerovatno proizilaze iz srodne odlike zvane „sirovi detalji“, koja postoji u istom dijaloškom okviru kao i Super Resolution. Sirovi detalji povećavaju oštrinu oko ivica predmeta kako bi izgledali oštrije.

Kada zumirate neku obrađenu fotografiju na razinu piksela, očito je da dolazi do neke degradacije slike koja dolazi od povećanja, ali također izgleda sigurno manje pikselirano i zadržava više detalja nego da ste jednostavno uvećali ili promijenili veličinu slike alatom za veličinu. Na primjer, lakše je čitati vrlo mali tekst ili razaznati izgled lica recimo neke životinje. Jednom kada otvorite Camera Raw u samom Photoshopu, vidjet ćete da je stvorio DNG datoteku, što je generičkiji oblik ili sirovi format koji je kompatibilan sa mnogo širim spektrom softvera od raznih formata proizvođača kamera.

Ovu funkciju je interesantno koristiti  kada radite sa mnogo starijim DSLR fotoaparatima koji imaju rezolucije 6, 8 , 10 , 12 MP. Pored starijih i nižih kamera, ovo je zgodno čak i ako samo želite duboko kropovati svoje fotografije.

Ako želite spasiti neku dragocjenu fotografiju na primjer veličine 800 x 600 piksela, nemojte očekivati ​​da će Super Resolution učiniti čudo i dopustiti vam da je razvučete do veličine postera. Fotografije snimljene u RAW formatu imaće bolji i ljepše izgled.  Adobe planira s vremenom usavršiti algoritme, što bi Super Resolution trebalo učiniti još boljim u radu.

Adobe nije jedini program  kada je riječ o nadogradnji umjetne inteligencije. Topaz Labs već neko vrijeme sjajno radi sa svojim algoritamskim proširivanjem. Taj softver u pravim okolnostima može povećati veličinu slike i do 600 posto.