Razgovori sa profesionalcima: O broadcast standardima sa TV Media menadžerom Kenanom Pašićem

Prije nekoliko mjeseci smo načeli temu o tehničkim specifikacija koje treba poznavati u slučaju da se odlučite da pravite prilog, reportažu ili dokumentarni film za neku televiziju ili da prodate već gotov proizvod. Obično kada se ugovara sa emiterom on postavlja razne uslove, a jedni od njih su tehnički uslovi. Problem obično dolazio kada neko nešto interesantno napravi, pa se odluči da to što ima ponudi, a onda ponekad dođe do problema nekompatibilnosti specifikacija. Da se tako nešto bar teoretski ne bi dogodilo razgovarali smo sa pravom osobom o tome.

Kenan Pašić je preko 25 godina „upleten“ u skoro sve segmente audio video produkcije, radio, TV, itd.

Kenan Pašić


Posljednjih šest godina je uposlen na Aljazeera Balkans (AJB) kao Media menadžer. Posao Media menadžera je vrlo specifičan i samo par TV emitera u regionu ima potrebu za njima. Glavni posao je da prate bazu media asset-a, kontrolišu popunjenost  i čiste je od nepotrebnih materijala. Rješavaju eventualne probleme sa media file-ovima u kompletnom produkcijskom sistemu. Media menadžeri rade Quality Control dokumentarnih filmova koji se dostave AJB za emitovanje i usko sarađuju sa produkcijama koje proizvode materijal za AJB.

Oni koji žele da se profesionalno bave video snimanjem ili post produkcjiom moraju prije kupovine kamere ili fotoaparata da vode računa o video specifikacijama koje im pruža kupljeni uređaj. Jedna od tih specifikacija se zove „snimanje videa u 8 i 10 bita 4:2:0 i 4:2:2“. Možete li nam reći koji je broadcast standard za emitovanje u Bosni i Hercegovini, a koji u Evropi ? Zašto se mora voditi računa o svim tim normama prilikom snimanja ?

Odabir kamere zavisi od namjene. Youtube i društvene mreže „trpe“ bilo šta. Broadcast ima godinama utvrđene standarde formata ovisno o razvoju tehnologije na tom polju. Članice European Broadcast Union (EBU) poštuju regulative izdate od strane EBU po pitanju odabira kamera za snimanje materijala koji će kasnije biti emitovan na TV. Ipak, broadcast standardi variraju  u BiH.
Aljazeera Balkans kao svojevrsni lider u ovom polju se striktno drži pravila emitovanja FullHD propisanih od strane EBU. To znači da materijal koji se emituje mora biti XDCAM 1080i 4:2:2 (50 Mbit/s). Isti format snimaju ENG kamere koje koristimo. Razlog je vrlo jednostavan jer snimljeni materijal identičan je onom koji se eksportuje za emitovanje. Na samom materijalu nema potrebe za bilo kakvim zahvatima prije eksporta, ili vrlo malo. Ukratko, ako će ono što snimate biti emitovano na TV, obavezno koristite kamere koje ispunjavaju minimum zahtjeva tehničkih specifikacija. Sve kvalitetnije od toga će vam olakšati proces montaže i kolor korekcije.

Živimo u vremenu kada se razni formati mješaju, video se koristi iz raznih arhiva, a u zadnje vrijeme se neke važne i urgentne stvari snimaju kvalitetnim mobilnim telefonima.

To je tačno. Razvojem tehnologije smo do toga došli, ali  i do hardverskih i softverskih alata kojima tako snimljene materijale možemo „srediti“ tako da budu približni kvaliteti broadcast materijala.
Time dobijamo konzistetan kvalitet materijala u cijelosti.

Da li emiter može prihvatiti 8-bit ili 10-bit 4:2:0 snimljeni video materijal, a eksportovan u montaži recimo u ProRes 4:2:2 50 Mbit/s, MPEG2 LongGop 4:2:2 ili MXF? Neka prevelika razlika se ne vidi golim okom između 10-bit 4:2:0 i 10-bit 4:2:2. Da li  emitovanje takvog materijala zavisi od dobre volje urednika ili mašina koje neće prihvatiti takav materijal?

Emiter će prihvatiti svaku ekskluzivnu snimku za vijesti čime god da je snimana. Istina, golim okom je teško primjetiti razliku između 4:2:0 i 4:2:2 chroma samplinga, ali već kod prvog transkodriranja tog materijala artifakti su vidljivi. Vrlo ste ograničeni manipulacijom materijala u montaži i postprodukciji, koji je sniman kao 8-bit 4:2:0 u nekom „consumer“ codecu npr. H.264.
Sav materijal koji nam se dostavi mora proći transkodiranje. Na taj način montaže rade uvijek sa jednakim materijalima, tako da mješanja formata pri pripremi i emitovanju nema.
Kada se radi o dokumentarnim filmovima koje Aljazeera Balkans otkupljuje ili producira, oni moraju proći QC (quality control). Za završene filmove koje otkupljujemo, naravno, ne možemo uticati na izbor kamere, ali možemo tražiti ispravke za greške koje uočimo. Za filmove koje produciramo od samog početka, insistiramo da se poštuju sve tehničke specifikacije. Odgovorno tvrdim da je Aljazeera Balkans od svog osnivanja 2011. uticala na brojne produkcije u regionu i usmjerila ih u propisane procese proizvodnje materijala za TV emitovanje. Kada se radi o arhivskom materijalu ili tzv. Non HD materijalu, on je prihvatljiv u određenom omjeru koji iznosi maksimalno 25% ukupnog trajanja. Producenti se moraju maksimalno potruditi da nabave najkvalitetniji mogući arhiv.
Postoje iznimke koje zavise od tematike filma i vremenskog perioda kroz koji je film sniman.
Savjetujem autorima i redateljima filmova da maksimalno ulože u proces snimanja. Da uvijek imaju kompletan tim na snimanju. To odnosi veliki „komad“ budžeta, ali se na kraju uvijek isplati. Na taj način olakšavate montažu, postprodukciju i na kraju distribuciju filma.

Autor: Darko Udovičić