Sony FX3 je i zvanično najmanja i najjeftinija filmska kamera za profesionalce

Sony FX3 je stigao, i kao što se očekivalo, to je najmanja, najjeftinija Sony filmska kamera do sada i jako dobra alternativa izvrsnom Sony A7S III. Sigurno je da postoji mnogo sličnosti između FX3 i A7S III. Obje su kamere punog kadra od 12,1MP sa BIONZ XR brzim procesorom slike koje su kompatibilne sa Sony E-Mount objektivima i mogu snimati 4K / 60p video, ali je FX3 smješten u Sony Cinema liniji, što znači da je posebno dizajniran za profesionalne filmske autore , umjesto za hibridne uređaje sa alfa oznakom A7S III. FX3 nema ugrađeno elektronsko tražilo (EVF), ali zato ima mogućnost da se stavi ručka koja poboljšava rukovanje, a na koju se može povezati audio adapter sa dvostrukim XLR / TRS priključcima. To je standard za profesionalno snimanje zvuka i pružaju mu iste mogućnosti zvuka kao i kod Sony FX6 kamere koja je mnogo skuplja i veća, a košta cca 6500 EUR bez objektiva.

Zahvaljujući istom full frame senzoru od 12,1MP za foto i 10,2 MP za foto kao što je i kod A7S III, sa 15 zaustavljanja dinamičkog raspona, FX3 obećava snimanje skoro sličnog kvaliteta video zapisa, posebno u situacijama sa slabim osvjetljenjem. Postoji opcija za snimanje slo-mo 4K / 120p snimaka (10% crop slike), a FX3 takođe ima popularni profil boja S-Cinetone, koji je nedavno stigao na A7S III putem ažuriranja firmvera. Budući da je dizajniran za samostalno snimanje filmova, FX3 ima i stabilizaciju slike u tijelu (IBIS), zajedno s elektronskim aktivnim načinom rada, koji vam daje još jaču stabilizaciju, ali bez probe ne možemo tačno procijeniti kvalitet stabilizacije.

Za kameru tešku samo 715 g sa karticom i baterijom , Sony FX3 sadrži neke moćne funkcije snimanja. Može interno snimati 4:2:2 10-bitnim 4K video, a takođe može i eksterno putem HDMI kabla da snima: 4264 x 2408 (60p / 50p / 30p / 25p / 24p), 16bit16-bitni RAW video na neki eksterni snimač. Snimanje ovako teških video zapisa pregrijava kameru, ali ovaj model ima ugrađen ventilator za hlađenje. Sony tvrdi da će se ovim modelom moći „neprekidno“ snimati 4K / 60p videa do 13 sati . FX3 možda neće moći snimati 8K video, ali to je možda i normalno za ovako malu kameru.

Izgleda da ovaj model neće imati ugrađene ND filtere, koji su prilično korisni za filmaše, posebno kada snimaju u presvijetlim uslovima. Sony kaže da je to zato što su FX3 htjeli učiniti što kompaktnijim. Mislimo da je to ipak propust.

Nedavno je izašla znatno jeftinija kamera – Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro. Ta kamera ima Super 35mm senzor i ugrađene ND filter, ali nema stabilizaciju slike. Cijena joj cca 2500 EUR samo tijelo.

Sony FX3 će koštati cca 3600 EUR samo tijelo, ali stabilizacija slike, dvostruki ulazi za CFexpress tipa A / SD kartice, i mala težine će vam možda dati želju da uložite malo više eura u vašu profesionalnu mašinu.

Ova kamera je izgrađena po mjeri Sony Air peak drona koji će se uskoro pojaviti na tržištu.

Fotografije: SONY