Alice MTF kamera moćiće da koristi Smartfon AI algoritam

Foto industrija je jako evoluirala u posljednje četiri decenije. Nakon filmske ere, digitalni SLR fotoaparati su dugo vladali svijetom. Filmski giganti poput Kodaka, koji se nije na vrijeme preusmjerio na SLR tehnologiju, praktično je propao. Nakon digitalnih SLR fotoaparata, skoro cijela industrija se sada prebacuje na fotoaparate bez ogledala – Mirrorless. Čak i današnji gigantski proizvođači DSLR fotoaparata žele svoju postojeću bazu potrošača prebaciti na Mirrorless. Sada se pojavljuje potpuno nova generacija fotoaparata koji koriste tehnike umjetne inteligencije i računarske fotografije za stvaranje boljih slika. Pogledajmo recimo Alice.

Alice – Micro Four / third + Smartphone AI Algo

Alice je kamera koja se udružuje sa pametnim telefonom i pruža visokokvalitetni 4K video zapis snimljen GH5s 10MP M4 / 3 senzorom i obrađen pametnim AI algoritmima. Kamera koristi AI AF tehniku ​​za dobijanje AF-a, ostale su kontrole slične onima koje vidite u aplikaciji iPhone ili Google kamera.

Alice kamera daje potpunu kontrolu korisniku i radi sa njegovim pametnim telefonom za snimanje i dijeljenje boljeg sadržaja u djeliću sekunde – jednostavno usmjerite, pucajte i dijelite ili prenosite uživo svojoj publici na društvenim mrežama sve što snimate u visokokvalitetnom 4K videu.

Alice koristi digitalnu fotografiju koju vidite na najnovijim pametnim telefonima, ali je primjenjuje na optiku profesionalnog kvaliteta. Alice Camera takođe nudi:

  • Senzor slike 4/3, osam puta veći od onih na pametnim telefonima. Dvostruki izvorna ISO i quad-bayer struktura senzora korisnicima pružaju izvrsne performanse pri slabom osvjetljenju, visok dinamički opseg i izuzetno niski šum;
  • Mogućnost pričvršćivanja omiljenih objektiva Micro Four Thirds, najfleksibilnijeg i najkompaktnijeg sistema zamjenjivih objektiva sa više od 50 dostupnih objektiva profesionalnog kvaliteta, ili pričvršćivanje adaptera za upotrebu objektiva sa različitim nosačima
  • Namjenski AI čip koji služi za automatizaciju snimanja scene i poboljšanje obrade slike.

Kao računarska kamera, Alice će se redovito ažurirati kroz ažuriranje softvera, što znači da kreatori sadržaja mogu biti u toku sa svojim uređajem bez stalne kupovine novih uređaja. Alice Camera stiže na tržište na na jesen 2021. godine, a njena cijena će biti cca 800 eura. Međutim, foto i vido kreatori mogu naručiti Alice Camera putem Indiegogo kampanje i iskoristiti priliku da se naruči za cca 600 eura.