DJI dodat na crnu listu zabrane poslovanja sa kompanijama iz SAD

DJI je jedan od najvećih i najpopularnijih svjetskih proizvođača dronova. Kompanija je nedavno dodata na crnu listu američkog Ministarstva trgovine, čime je kineska kompanija označena kao pretnja za nacionalnu bezbednost i kompanijama iz SAD se zabranjuje da izvoze svoje tehnologije kompaniji DJI.

Ova zabrana je implementirana preko istog mehanizma koji je na crnu listu stavio i Huawei, a prvenstveno je usredsređena na blokiranje izvoza američke tehnologije proizvođaču dronova. Kao takva, zabrana će otežati američkim preduzećima da obezbijede djelove ili komponente koje bi DJI mogao koristiti u svojim dronovima, što će vjerovatno poremetiti lanac snabdijevanja kompanije.

Prijava, kojom se DJI dodaje na crnu listu, optužuje kompaniju za “omogućavanje rasprostranjenog kršenja ljudskih prava u Kini kroz nasilno prikupljanje i analizu genetskih podataka ili nadzor visoke tehnologije”.

Ovo predstavlja još jedan korak u naporima aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa da blokira kineske tehnološke kompanije da posluju u Sjedinjenim Državama. Nije poznato da li će izabrani predsjednik Bajden nastaviti sa ovom politikom, nakon stupanja na dužnost 20. januara.

Izvor: The Verge