Adobe Max konferencija: Illustrator, Fresco, Photoshop, Lightroom … kratka najava noviteta

Adobe je na godišnjoj konferenciji Adobe Max najavio najnovije dodatke svom Creative Cloud paketu. Na meniju su: Illustrator na iPadu, Fresco na iPhoneu, AI za Photoshop i još mnogo toga.

Kao i svake godine, Adobe je najavio najnovije inovacije u svom Creative Cloud paketu tokom svoje Adobe Max konferencije, koja je ovog puta u potpunosti održana online s obzirom na zdravstvenu situaciju. Štaviše, naglasak konferencije je stavljen na zajednički rad na daljinu. Potpredsjednica kompanije Mala Sharma predstavila je podatke iz studije “State of Creativity 2020” koju je provela kompanija, a koji govore da 82% kreativaca vjeruje da je 2020. godina zauvijek promijenila njihove procedure rada. Kao odgovor na ovu novu paradigmu, paket Creative Cloud dobija nove zajedničke funkcije, uključujući mogućnost prikazivanja projekata Photoshop, Illustrator ili Fresco putem linkova koji se mogu dijeliti.

Adobe noviteti za narednu godinu se fokusiraju na četiri pravca: poboljšavanje učenja o alatima, ubrzavanje timskog rada, proširivanje rada na mobilnim platformama i promocija novih oblika kreacije. Noviteti su napravljeni za sve profesionalne profile, od Photoshopa i Illustratora do Fresca, XD-a i Lightroom-a. Evo pregleda glavnih novih karakteristika.

Fresco na iPhone-u

Pokrenut prošle godine na iPadu, Fresco, Adobe-ov softver za mobilno crtanje moćiće se koristiti od ove godine i na iPhone. Aplikacija će omogućiti sigurnosnu kopiju radnih mapa u oblaku, tako da će biti moguće lakše prebacivanje i rad na različitim kompatibilnim uređajima. Interfejs je redizajniran jer iPhone koristi mnogo manju ploču, a napravljeno je i nekoliko poboljšanja. Integrisane su četke Smudge, kao i dodavanje i uređivanje teksta, kao i pristup hiljadama Adobe fontova.

Ilustrator na iPad-u

Nakon Photoshopa, konačno će se pojaviti i iPad verzija Illustratora. Preuzima glavne funkcije radne verzije, omogućavajući vam da kreirate svoje dizajne pomoću Apple Pencil-a, ali dobiva i neke nove specifične funkcije – spremanje projekata u oblaku i 18.000 Adobe fontova. Aplikacija će u budućnosti integrisati i Adobe Sensei, kao i nove alate i efekte.

Photoshop se dopunjuje sa AI (Artifical Inteligence/vještačka inteligencija)

Ove godine softver za uređivanje fotografija je dopunjen sa AI (vještačka inteligencija). Adobe je zaista najavio integraciju “neuronskih filtera” zasnovanih na Adobe Sensei-u. Ovi novi filteri omogućavaju vam automatsko primjenjivanje retuširanja, poput prenosa stila, bojenja crno-bijele fotografije ili korekcije kože, efektivnije zumiranje slike za njenu nadogradnju ili mogućnost promjene starosti i drugih osobina na portretu neke osobe. Softver će takođe olakšati zamjenu neba na fotografiji.

XD dobija 3D komponente

Nova funkcija pod nazivom “3D Transformation” pojavit će se na Adobeovom dizajnerskom softveru. Kao što mu samo ime govori, omogućiti će objektima dubinu, okretanje ili pomicanje iz jedne ravnine u drugu. Ovo vrijedi za oblike, ali i tekst. Takođe je napravljena i nova ekstenzija za Adobe XD Visual Studio Code koja će olakšati programerima preuzimanje dokumenata od dizajnera i kreativaca, a da pri tom ne moraju napustiti radno okruženje.

Lightroom, nova korekcija boja “Color Grading”

Dvije verzije Lightrooma ove godine se malo više približavaju, posebno dolaskom dvije funkcije rezervisane za „klasičnu“ verziju: dodavanje grafičkih vodenih pečata i istorija glavnih izmjena. Obe verzije su takođe preispitale sistem korekcije boja. Sada je taj alat u obliku koluta, a njegova funkcija se naziva “Color Grading” i nudi više mogućnost.

Drugi noviteti

Konačno, Adobe Aero će imati mogućnost na novu mobilnu aplikaciju i beta verziju za Ios. InDesign dobija funkcije koje će zajednički pojednostaviti dijeljenje dizajna, softver za video montažu Premiere Pro će moći automatski generisati titlove. After Effects poboljšava svoj 3D, a Premiere Rush je obogaćen novim elementima, uključujući ilustracije i zvučne zapise, kao i nove efekte.