Najavljen novi kodek H.266 (VVC) : Postavljanje temelja za 8K streaming

Novi kodek izumio je Institut za telekomunikacije Fraunhofer HHI. Ime kodeka je H.266 / Svestrani video kodek (VVC). Dizajniran je da bude nasljednik standardnog H.264 / Advanced Video Coding (AVC) i H.265 / High Efficiency Video Coding (HEVC). Ovi formati dominiraju na tržištu globalnog digitalnog prenosa i kompresije video zapisa.

Ovaj novi VVC kodek je razvijan nekoliko godina. Uloga  H.266 VVC je smanjiti veličinu video datoteka za 50%, a da istovremeno omogući snimanje video snimaka visoke rezolucije, a zahvaljujući naprednom algoritmu  kompresije za slanje datoteke potrošiće se manje vremena.

Ovdje možete pogletati  prezentaciju Benjamina Brossa, voditelja grupe za video kodiranje Fraunhofer HHI instituta  i urednika vodiča od 500 stranica specifikacija za H.266 / VVC  u kojoj objašnjava ovaj novi VVC kodek. Video je objavljen prije najave standardizacije VVC-a.

Uz pomoć Applea, Intela, Microsofta, Sony-a …

Fraunhofer HHI institut tvrdi  da je VVC razvijen zajedno s partnerima iz video i informatičke industrije, kao što su:  Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm i Sony. Kako navode, H.266 / VVC omogućuje efikasan prenos i pohranu svih video rezolucija od SD, HD do 4K i 8K, istovremeno podržavajući video visokog dinamičkog dometa (HDR),  kao i  360 ° video. „Budući da je H.266 / VVC razvijen prije svega za sadržaje ultra visoke rezolucije, novi je standard posebno koristan pri prenosu 4K ili 8K videozapisa na televizor s ravnim ekranom. H.266 / VVC je idealan za sve vrste pokretnih slika“, navodi HHI.

Podrška ultra visokoj rezoluciji: do 16K

VVC bi trebao podržavati rezolucije od 4K do 16K, kao i video zapise 360 °, kao i YCbCr 4: 4: 4, 4: 2: 2 i 4: 2: 0  10 do 16 bita po komponenti.

Streaming 8K

Kao što je navedeno, VVC H.266 trebao bi postaviti temelje za streaming ultra visoke rezolucije kako je to definisano od strane VVC-ovih pronalazača. Razmislite o 8K streamingu na Netflixu koji uopšte više nije naučna fantastika. Kako tvorci ovog kodeka kažu „to je velika stvar, jer će potrošačima, omogućiti da gledaju zadivljujući 8K sadržaj putem streaming usluga“. Međutim, to će natjerati proizvođače filmskih kamera da razviju rješenja za tu novu tehnologije. Da li će 8K cinema postati novi standard?

1 comments

Komentari su isključeni.