Samsung Galaxy S20 – foto i video test

10

Ponovo smo dobili priliku da napravimo mali  foto i video test još jednog Samsung telefona. Ovaj put smo testirali Samsung S20. Ovaj model je jedan od najskupljih telefona koji se mogu naći na našem tržištu. Njegova cijena je oko 900 EUR.  Nas su prije svega interesovale njegove foto i video mogućnosti.

Ni jedan telefon ne može zamjeniti dobar fotoaparat ili kameru. Ni jedan telefon ne može da snimi video koji zadovoljava profesionalne televizijske i filmske video standarde. Ako posmatramo iz ove perspektive Samsung S20, onda slobodno možemo zaključiti da je sa svojim video i foto mogućnostima izvrstan telefon. Ako očekujete nešto više – zamjenu za rad na nekoj profesionalnoj TV formi – moraćete uložiti vaš novac u neku kameru ili neki fotoaparat koji čak cijenom i ne odudara previše od skupih telefona.

Samsung S20 može da snima video 8K  rezolucije. Ima tri zadnje kamere (ultra široka, široka i telefoto ) ova široka je rezolucije  64 MP f/1.8,  a prednja (selfi ) kamera 10 MP (široka) f/ 2,2  i može da snima 4k video. Stabilizacija slike radi sa cija radi i prilikom snimanja 4K videa sa zadnjim kamerama.

Kvalitet snimljene fotografije širokom kamerom Samusnga S20 je izvrstan. Žao nam je što neku od fotografija nismo mogli isprintati na papiru da vidimo kako izgleda na A3 ili većem formatu.

1
Široka kamera
8
široka kamera 64 MP
9
uvećano

Ultra široka kamera se pokazala mnogo boljom i sa manje šuma od one na prethodnom Samsung modelu. Ako fotkate širokom kamerom bolje to radite u 9:16 formatu koji je u manjoj rezoluciji nego 3:4, jer tako možete izbjeći malu deformaciju i pomalo neprirodan izgled (čak i sa opcijom ispravljanje deformacije) , mada i ta mala deformacija ili izgled mogu nekad da budu izraz neke umjetničke forme.

2
ultra šitoka 3;4
Ultra široka 9:16
Ultra široka 9:16

Live fokus modu, kao i selfi kamera su jako dobri i uslovima kontra svjetla.

7
live focus
5
live focus
12
live focus u enterijer
6
selfi kontra svjetlo

Samsung S20 radi jako dobro i noćne fotografije. Svi oni koji se ne mogu zadovoljiti automatskim modom, imaju pro mod sa kojim mogu da hirurški podešavaju foto (spašava i u RAW formatu)  kao i video zapise.

11
auto mod
22
noćni mod
16
pro mod
RAW poigravanje i uređivanje
RAW poigravanje i uređivanje

Što se tiče 8K videa, on je na ovom modelu dobar, ali je ta razlika u rezoluciji najbolje vidljiva na 8K monitorima i televizorima. Za sad takvih televizora u našim domaćinstvima nema mnogo. Ali onaj ko ga ima sigurno može da uživa u ovoj najvećoj rezoluciji. Interesantno je da možete čak izvući fotografije od 33 MP iz 8K videozapisa

https://www.samsung.com/hr/smartphones/galaxy-s20/camera/

Vaši kompjuteri moraju imati dosta memorije i jake grafičke karte da bi obradili i fluidno mogli gledati 8K video.

Samsung S20 je telefon koji vam može zabilježiti perfektnim FullHD i 4K snimkom sve momente koje jedan bloger/vloger priželjkuje. Kvalitet snimka je odličan čak i u zatvorenom prostoru sa vještačkim svijetlom i uživanje ga je gledati na kompjuterskom monitoru ili velikom televizoru. Fokus se ponekad malo muči prilikom snimanja u tamnim prostorima, ali kada se snađe daje jako dobre rezultate. Interesnatne opcije su slow motion, super slow motion, time lapse i video focus uživo.

 

 

Selfi video je dobar, a fokus se čak i u zatvorenom prostoru dosta dobro ponaša. Audio snimak je sasvim korektan, ali se ne može porediti sa  tonom koji snima NOTE 9 i 10.