Canon EOS R5 sa videom 8K 30 fps i 4K 120 fps

Početkom ljeta trebao bi se na tržištu  pojaviti novi Canon R5 fotoaparat punog formata  bez ogledala (Mirrorless), a par mjeseci poslije Canon R6 takođe punog formata i bez ogledala. Naravno, zbog Korona virusa i vanrednog stanja u svijetu ove informacije sada moramo uzeti sa rezervom. Nadamo se da će Canon uskoro potvrditi ovu informaciji ili najaviti novi slijed svojih proizvodnih aktivnosti.

R5_

EOS R5 će moći snimati 8K video 25 slika u sekundi  i to sa punom veličinom senzora (bez cropa) i sa Dual pixel AF tehnologijom,  a vjerovatno isto važi i za snimanje videa u 4K rezoluciji sa 50 slika u sekundi. Ovaj model će imati izvanrednu stabilizaciju slike koja bi trbala u kombinaciji sa stabilizacijom u objektivi dati odlične rezultate. Treba takođe izdvojiti da elektronski zatvarač omogućava 20 slika u sekundi, a mehanički 12 slika u sekundi. Interesantno je da AF ovog modela osim naprednog praćenja životinjskih subjekata može prepoznati pse, mačke i ptice tako što otkriva tijelo, lice ili oko subjekta. Canon R5 ima ekran koji je pokretan u nekoliko smjerova, kao i ulaze i izlaze za mikrofon i slušalice koji su jako korisni snimateljima.

Najnovije informacije o specifikacijama:

45MP full-frame CMOS sensor

8K video up to 30fps Canon RAW 4:2:2 10 bit Canon Log H.265 or 4:2:2 10 bit HDR PQ H.265

4K video up to 120fps 4:2:2 10 bit Canon Log puni senzor

IBIS

Dual card slots

No touch bar Rear Scroll Wheel

Liveview/Movie toggle

Built-in 5GHz Wi-Fi

Ovaj model će se moći kupiti sa RF objektivom 24 – 105 mm F4, mada se tokom 2020 godine očekuju i novi objektivi za ovaj model.

Što se tiče Canon R6 modela, za sad imamo informaciju (pretpostavku) da će imati 20 MP, snimaće 4K video do 50 slika u sekundi, a Full HD do 120 slika u sekundi.

Uskoro nove informacije…