Novi Olympus OM-D E-M1 Mark III

Novi Olympus OM-D E-M1 Mark III je profesionalni model koji snima slike visoke kvalitete. Ovaj model posjeduje fenomenalnu stabilizaciju slike od 7,5 koraka. Kombinacija 20,4MP Live MOS 4/3 senzora i visoke kvalitete slike i novi brzi procesor za obradu slike TruePic IX daje vrhunsku kvalitetu. Zahvaljujući TruePic IX, E-M1 Mark III dobija unaprijeđene karakteristike poput „50MP , Handheld High Res Shot“ i „Live ND“ (pet nivoa: ND2, ND4, ND8, ND16, ND32) i sve to u kompaktnom i laganom kućištu. Nudi i nove jedinstvene funkcije, poput „Starry Sky AF za astrofotografiju, te je sada moguće automatskim fokusiranjem jako precizno snimati zvjezdano nebo.

Kako Olympus najavljuje, generalno sve perfomanse AF u ovoj OM-D seriji su nevjerovatne, kao što je recimo automatsko fokusiranje tracking brzinom naleta do 18 fps. Područje automatskog fokusiranja pokriva 75% vertikalno i 80% vodoravno. E-M1 Mark III može precizno pratiti pokrete predmeta u širokom rasponu. Specijalni oblik ukrštenog tipa omogućuje vam precizno praćenje objekta ili scene i oštar kvalitet u sredini, kao i na ivicama slike.

Višesmjerni selektor AF tačaka omogućava brzo pomicanje AF položaja dok gledate kroz tražilo. Tokom uzastopnog snimanja i tokom snimanja video zapisa možete brzo pomaknuti AF područje prema vašem pokretnom objektu.

Glatko snimanje bez ikakvog podrhtavanja kamere u svakoj situaciji moguće je kombinacijom 5-osi stabilizacije slike (pomicanje senzora) i elektronske stabilizacije namjenjene videu. Omogućava ručno snimanje videa u 4K visokoj rezoluciji 102 Mbps i cine 4K (4096 x 2160) 237 Mbps bez dodatne opreme. Moguće je slow motion snimanje u Full HD sa 120fps . Nažalost, ne može da snima 4K u 60/50 fps.

OM-Log400 vam daje kreativne slobode u kalibriranju. Ovaj Log je napravljen za post-produkciju i uređivanje. Omogućuje visoki stepen slobode tokom snimanja, bez brige o prekomjernoj ekspoziciji, gubitku detalja u tamnim ili svijetlim dijelovima.

OM-Log

Autofokus za video ima opciju Single AF i Small AF. Za male subjekte koji se pojavljuju u kadru odlično je koristiti Single AF, a za makro fotografiju je idealan Small AF.

sp_camera_e_m1_mark_iii_050_accordion_6_various_points_01_jpg

Opcija 9 grupisanih tačaka je za snimanje pokretnih subjekata, kao i za sve vrste događaja. Opcija 25 grupisanih tačaka je namjenjena za snimanje širih predmeta u bržim pokretima, a opcija grupa od 121 tačke za snimanje grupe subjekata u pokretu.

Olympus OM-D E-M1 Mark III ima ulaz za eksterni mikrofon i slušalice, pokretni LCD monitor osjetljiv na dodir 7,6cm / 3,0 ” (3: 2), rezolucije 1037K tačaka, HDMI 422 izlaz, BLH‑1 Lithium‑Ion bateriju. Težina tijela aparata je 580 g.

Novi Olimpus se prodaje po cijeni od cca 1500 EUR (cca 3000 KM) samo tijelo, ili sa kit objektivom Zuiko Pro 12-40 mm f/2.8 za cca 2100 EUR (4200 KM).

Sve ostale specifikacije možete pronaći ovdje