Kriza u sajamskoj promociji ili izvoljevanje proizvođača

Photokina 2020 bez velikih brendova

Najnoviji foto i video proizvodi, aktuelni trendovi, najave novih dostignuća, razmjena ideja i infomacija, i sve to na jednom mjestu! Pogađate, govorimo o velikim sajmovima. Međutim, već izvjesno vrijeme veliki foto i video brendovi preskaču sajamski kalendar i ne možemo ih naći na svim svjetskim sajamskim štandovima. Da li se radi o rezanju troškova proizvođača foto i video opreme, ili im možda prodaja ide izvanredno i bez sajamskih nastupa? Možda razlog leži u uslovima koje direktiraju sami sajmovi prema izlagačima?

Bilo kako bilo, veliki proizvođači Olympus, Nikon i Laica napustili su najveći sajam u Evropi Photokina još prošle godine, a ove godine im se pridružio i Fuji. Fuji nije objavio eksplicitne razloge svog povlačenja sa Photokina 2020 (27-30. maj 2020, Keln, Njemačka). U saopštenju za javnost su naveli da “nastavljaju sarađivati sa svojim kupcima na druge načine, kroz praktične, interaktivne događaje, povećavajući mogućnosti prikazivanja kvalitetnih vrijednosti i sposobnosti Fuji proizvoda i usluga direktno korisnicima i jačajući digitalnu prisutnost proizvoda”.

Srećom, sajamskoj promociji proizvođača nije došao kraj. Fuji, Nikon i Olympus su najavili učešće na Birmingham NEC Photography Show, koji je zakazan u Engleskoj za 14-17.mart 2020.

Foto: Photo by Paul Volkmer from Pexels