SDC19: Samsung i IBM pružaju kompanijama 5G mobilna rješenja na bazi vještačke inteligencije i IBM Cloud tehnologije

Velika inovacija pomaže vladama i kompanijama da poboljšaju opštu sigurnost pripadnika hitnih službi, te zaposlenih u fabrikama i na proizvodnim pogonima  

Kompanije Samsung Electronics Co. Ltd. i IBM su na ovogodišnjoj Samsung Developer konferenciji najavile lansiranje nove, zajedničke platforme, koja koristi IBM Cloud tehnologiju i rješenja na bazi vještačke inteligencije, kao i Samsung mobilne performanse. Saradnja dvije kompanije spaja IBM jrešenja sa Samsung Galaxy ekosistemom, pogodnim za savremene korporativne korisnike i preduzetnike.

 „Mobilna industrija prolazi kroz veliku transformaciju, razvijajući nove oblike poslovanja i pružajući kompanijama inovativne tehnologije, kao što su 5G, vještačka inteligencija i Internet of Things (IoT)“, izjavio je DJ Koh, predsjednik i izvršni direktor odjeljenja za IT i mobilnu komunikaciju u kompaniji Samsung Electronics. „Vjerujemo da su saradnja i zajednička ulaganja ključna za stvaranje ovakvih inovacija i radujemo se što predvodimo digitalnu transformaciju naših korporativnih klijenata u 5G eri“, dodao je DJ Koh.

SDC2019

Sigurnosna platforma koju pokreću IBM Cloud, vještačka inteligencija i 5G mreža

Nova platforma dizajnirana je sa ciljem da spoji inovacije IBM Cloud sistema sa uređajima iz Samsung Galaxy ekosistema, uključujući Galaxy Tab, Galaxy pametne telefone i Galaxy satove. Svrha platforme je da unaprijedi radne uslove za policajce, vatrogasce i pripadnike drugih hitnih službi.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada, skoro tri miliona smrti godišnje su direktna posljedica nesreća na radnim mestima. Zbog toga vlade i kompanije imaju sve veću potrebu za izgradnjom sistema za praćenje zdravstvenog stanja zaposlenih u radnim okruženjima koja karakteriše visok stepen stresa.

Dizajnirana uz pomoć IBM Cloud sistema, nova platforma omogućava klijentima da prate srčani ritam radnika, te stepen fizičke aktivnosti, kako bi blagovremeno mogli da utvrde da li je zaposlenom potrebna pomoć i blagovremeno reagovali. Tako će sigurnosni i zdravstveni indikatori zaposlenih u hitnim službama, opremljenih Samsung Galaxy satovima sa biometričkim senzorima i Galaxy pametnim telefonima sa 5G konekcijom, putem ove platforme biti dijeljeni i praćeni u realnom vremenu. Promjena u vitalnim parametrima može pokazati da je korisnik u opasnosti od srčanog udara, iscrpljenosti, pregrijavanja ili da je u nekoj drugoj situaciji koja zahtjeva hitnu intervenciju. Platforma će automatski poslati podatke menadžerima za hitno reagovanje, koji potom blagovremeno reaguju i šalju pomoć zaposlenom koji je u nevolji.

Putem platforme, Samsung Galaxy uređaji velike brzine ostvariće svoj pun potencijal bilo gdje, jer mogu da se personalizuju tako da zadovolje potrebe korisnika u uslovima sa kojima se susreću vojnici na terenu, zaposleni u elektranama, spasioci ili radnici u rudnicima.

„IBM nastavlja da kreira vrhunske cloud sisteme i rješenja na bazi vještačke inteligencije, koja su od posebnog značaja za korporativne klijente”, izjavio je Martin Schroeter, viši potpredsjednik za globalna tržišta u kompaniji IBM. „IBM i Samsung će zajedno iskoristiti mogućnosti IBM Cloud sistema, 5G mreže, vještačke inteligencije i vrhunsku kompjutersku tehnologiju kako bi omogućili da ove inovacije imaju još veći efekat na način na koji ljudi rade, kupuju i čuvaju svoje i zdravlje svojih porodica”, objasnio je Schroeter.

Samsung Developer Konferencija

SDC okuplja na hiljade razvojnih timova i stručnjaka kako bi istraživali savremene tehnologije i predvidjeli dešavanja u budućnosti. Dvodnevna konferencija uključuje key note govornike, stručne razgovore i networking. Nadalje, tokom konferencije Samsung proizvodni timovi i tehnološki partneri prikazuju najnovija tehnološka dostignuća i alate.